magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Vo Vyšnom Nemeckom otvorili rekonštruovaný hraničný priechod.
@ Aktuálne -> Región      Jun 06 2007 - 12:42 GMT
(TASR) - Necelé štyri mesiace trvajúcu rekonštrukciu hraničného priechodu Vyšné Nemecké - Užhorod dnes zavŕšilo jeho slávnostné otvorenie a spustenie skúšobnej prevádzky. Cestujúci na Ukrajinu už nebudú musieť zachádzať do Uble. Hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom bude k dispozícii od 13. hodiny. Minister vnútra Robert Kaliňák konštatoval, že kontrolná komisia Európskej únie (EÚ), ktorá príde 18. júna, bude spokojná. Dodal, že hraničný priechod má za úlohu zblížiť obe krajiny. Zároveň ocenil pomoc a dobré vzťahy s Ukrajinou a predseda štátnej pohraničnej služby Ukrajiny generál Mykola M. Lytvyn si z rúk ministra vnútra prevzal vyznamenanie za zásluhy o rozvoj Policajného zboru Slovenskej republiky.

Rekonštrukciou priechodu vo Vyšnom Nemeckom nastala zásadná zmena najmä v organizácii toku osobnej dopravy pri colnom vybavení, kde došlo k striktnému oddeleniu obyvateľov krajín schengenského systému od obyvateľov tretích krajín. Hraničný priechod je z ukrajinskej časti rozdelený na päť jazdných pruhov vyhradených pre autobusy, vozidlá diplomatov, vozidlá členov EÚ, univerzálny pruh pre vozidlá EÚ a ostatné vozidlá, piaty je vyhradený pre vozidlá nečlenských krajín EÚ. Pribudol aj nový koridor pre peších turistov.
Pre urýchlenie rekonštrukcie hraničného priechodu bola od druhej polovice februára obmedzená osobná doprava a vybavovanie peších turistov presmerovali na hraničný priechod Ubľa v Sninskom okrese. Tento priechod bude od 11. júna do konca júla zavretý pre rekonštrukciu.
Rekonštrukcia priechodu vo Vyšnom Nemeckom bola financovaná zo schengenského prechodového fondu v objeme viac ako 803 378 eur a vyše 152-tisíc eur doň investovalo v rámci národného spolufinancovania Colné riaditeľstvo SR. Cieľom modernizácie je skrátenie čakacej doby a zabudovanie nových technických zariadení spĺňajúcich požiadavky Schengenského dohovoru.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]