magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na východe Slovenska motivujú Rómov k pravidelnému sporeniu.
@ Aktuálne -> Región      Jun 07 2007 - 15:11 GMT
(TASR) - Motivovať Rómov k pravidelnému sporeniu má za úlohu inovatívny program Účty osobnostného rozvoja vo východoslovenských obciach a mestách. Už tento mesiac si začne sporiť prvých 60 rómskych rodín.

"Klient si bude sporiť šesť, maximálne 24 mesiacov. Za to obdobie si bude pravidelne odkladať peniaze na vlastnú vkladnú knižku. Po splnení všetkých podmienok, medzi ktoré patrí pravidelné sporenie a účasť na aktivitách komunity, má právo získať bonus, ktorý je vo výške tej sumy, ktorú si sám nasporil," uviedla Slávka Mačáková z Environmental Training Projekt (ETP) Slovensko. Nasporené financie vrátane bonusu v hotovosti môžu klienti pod dohľadom sociálneho pracovníka využiť cielene na vzdelávanie, štart malého podnikania, rekonštrukciu bývania, prípadne kúpu malého domu.
Do projektu sa v tomto mesiaci zapojí približne 60 rodín z Holumnice, Nálepkova, Rudňan, Spišského Podhradia, Spišského Štvrtka, Jablonova, Starej Ľubovne a Ostrovian. Záujemcovia o sporenie si v ľubovoľnej banke zriadili vkladnú knižku, na ktorú budú mesačne prispievať dohodnutú sumu, maximálne vo výške 1500 Sk. Účastníci sa zmluvou o osobnej zodpovednosti zaviažu, že budú dodržiavať prísne pravidlá projektu, ako je účasť na finančnom vzdelávaní a pravidelné prispievanie na vkladnú knižku. Projekt počíta so zapojením maximálne 150 rodín z Košického a Prešovského kraja.
"Tieto programy sa už viac ako desať rokov uskutočňujú v USA a momentálne aj v Maďarsku. Dokázali, že aj najchudobnejší ľudia si vedia pravidelne sporiť. Finančný bonus, ktorý je odmenou pre úspešných sporiteľov, motivuje účastníkov zapojených do programu ašpirovať aj na ciele, ktoré by inak boli nad rámec ich možností," povedal David Meier z Nadácie otvorenej spoločnosti (Open Society Foundation) v Budapešti, ktorá spolupracuje s ETP Slovensko. Ako ďalej dodal, podľa doterajších skúsenosti z iných krajín 40 - 50 percent klientov si dokáže takýmto spôsobom zlepšiť svoju situáciu.
Dlhodobým zámerom projektu je presvedčiť slovenských zákonodarcov o potrebe vytvorenia novej sociálnej politiky, ktorá pomôže sociálne odkázaným dosiahnuť finančnú nezávislosť.
Občianske združenie ETP Slovensko - Centrum pre udržateľný rozvoj vzniklo v roku 1992. Od roku 2001 sa zameriava na prácu s rómskymi komunitami na východnom Slovensku. Založilo 17 komunitných centier, v ktorých pôsobia personálni pracovníci. Zameriava sa na sociálne, vzdelávacie programy, hry a iné aktivity podporujúce život v rómskych komunitách.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]