magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Abovské folklórne slávnosti Euro Folk 2007 už túto sobotu a nedeľu (16.-17.jún 2007).
@ Aktuálne -> Región      Jun 08 2007 - 10:49 GMT
Tradične sú organizátormi jedného z vrcholných folklórnych podujatí na východe Slovenska Krajské osvetové stredisko v Košiciach (KOS) a Obec Rozhanovce. Prírodný amfiteáter v tejto abovskej obci otvorí svoje brány pre priaznivcov folklóru už po tridsiaty deviaty raz. Svoj talent tu po ročnej prestávke predvedie vyše 450 folkloristov, ktorí vo veku od štyroch do sedemdesiat rokov oživia milovníkom folklóru svoj aktívny vzťah k hudobnému, slovnému a tanečnému prejavu našich starých rodičov. Festival Abovské folklórne slávnosti Euro Folk Rozhanovce 2007 sa uskutoční 16.–17. júna a ponúkne v hlavný deň programu, v nedeľu, návštevníkom bohatý, vyše 4 hodinový prúd spevu, tanca, hudby a tradícií nášho regiónu.

Nedeľný program so začiatkom o 14.hod. sa delí do troch programových blokov a uvedie medzi inými aj detský program, pod názvom „Poc ty medzi nas“ s vystúpením detských folklórnych súborov. Tie návštevníkom amfiteátra predvedú ako sa kedysi hrali deti na lúke, čo bolo zaujímavé na hospodárskom dvore a veľa iných pútavých choreografií. V bloku speváckych skupín budú spievať „Parobci a dzivky“, inak laureáti a víťazi regionálnych speváckych súťaží, ľúbivé i temperamentné abovské piesne. Vystúpi aj hosťujúca folklórna skupina RASLAVIČAN z Raslavíc, ktorá je držiteľom celoštátneho ocenenia Nositelia tradícií z minulého roka. Blok zahraničných súborov pôvodných tancov a zvykov ponúkne program pre štyri zahraničné súbory z Maďarska (PÁNTLIKA), Poľska(POGÓRZANIE),Lotyšska (PERKONITIS) a Bulharska (JORDAN JOVKOV). Organizátori nezabudli ani na tohtoročného jubilanta – 50ročný folklórny súbor ČARNICA, ktorý programový blok zahraničných kolektívov uzavrie. Večer sa ponesie vo veselej nálade s hudobno-zábavnou skupinou DRIŠĽAK z Vranova nad Topľou.

V areáli amfiteátra je pre návštevníkov festivalu naplánovaných množstvo sprievodných akcií. Pre deti je pripravený bohatý program: tvorivá dielňa maďarskej rodiny Kovácsovcov, ktorá spolu s deťmi bude vyrábať predmety z prírodných materiálov (tie si budú môcť deti ponechať na pamiatku) a tiež „v detskom svete“ sa pre nich odohrajú dve predstavenia Divadla v kufri T.Plazského pod názvom Janko Hraško a Klauniáda. Milovníkom tradičných remesiel ponúknu naši výrobcovia svoje medovníky, hrnčiarske výrobky, drevené hračky, tkaniny i mnohé ďalšie produkty. Ctiť sa bude i chlieb, jednak budú rozhanovské gazdinky súťažiť o najlepší pečený domáci chlieb, ale svoje pekárenské výrobky ponúkne aj klub poľských gazdiniek z Miejsca Piastowego. Chýbať nebudú ani členovia klubu výtvarníkov, ktorí na počkanie budú portrétovať zahraničných účastníkov festivalu. Návštevníci 39.ročníka Abovských folklórnych slávností Euro Folk Rozhanovce 2007 sa majú na čo tešiť. Ústrednou myšlienkou festivalu je ponúknuť milovníkom a priaznivcom folklóru „to najlepšie z Abova“.

Slávnosti sa začínajú živou pozvánkou už v stredu 13.júna v poobedňajších hodinách na Hlavnej ulici - sprievodom a vystúpením na pódiu pri Dolnej bráne, kedy detské a dospelé folklórne súbory a skupiny predvedú aj Košičanom čo-to zo svojho umenia. Po sobotňajšom predpoludňajšom sprievode Hlavnou ulicou a vernisáži folklórnej výstavy (inštalovaná v archeologickom komplexe Dolná brána), ktorá zachytáva predchádzajúce ročníky AFS i Cassovia Folkfestu a tiež jubilujúcu ČARNICU, o 11.hod. vystúpi na pódiu pri Dolnej bráne bulharský súbor „JORDAN JOVKOV“ s pásmom Bulharská svadba. Satelitné vystúpenia zahraničných súborov si vo večerných hodinách užijú aj mestské časti Košice Krásna a Košice-Poľov a obce Bohdanovce a Ruskov. Abovské folklórne slávnosti Euro Folk Rozhanovce 2007 oslovia nielen Košičanov, ale aj obyvateľov Abova a mnohých obyvateľov mikroregiónov a regiónov Košického samosprávneho kraja.

Renáta Kočišová   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]