magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Poslanci KSK rozhodli o tom, že v Barci vyrastie päťhviezdičkový hotel.
@ Aktuálne -> Región      Jun 12 2007 - 09:08 GMT
(TASR) - Z kaštieľa v košickej mestskej časti Barca, kde ešte pred rokom boli ubytovaní študenti Strednej veterinárnej školy, by mal do konca budúceho roka vzniknúť prvý päťhviezdičkový hotel v Košiciach.

Rozhodli o tom poslanci Košického samosprávneho kraja (KSK) na včeraj3om rokovaní. Zastupiteľstvo schválilo odpredaj 9/10-podielu kaštieľa a vstup samosprávneho kraja do novovzniknutej akciovej spoločnosti INTERHOTELY Košice.
Verejnú obchodnú súťaž spomedzi troch uchádzačov vyhrala košická spoločnosť PACTUM, podnikajúca v hotelierstve. Ponuka tejto spoločnosti spočíva v odkúpení 9/10-podielu na nehnuteľnostiach za 16,11 milióna korún a následnom vytvorení spoločného podniku – akciovej spoločnosti so zámerom vybudovať päťhviezdičkový hotel.
Samosprávny kraj podľa predloženého projektu vloží do majetku novovzniknutej akciovej spoločnosti spoluvlastnícky podiel vo výške 1/10 a získa 10 % akcií spoločnosti, a zároveň podiel na budúcich výnosoch spoločnosti.
"Priestor na vybudovanie tohto hotela bol vybraný pre jeho unikátnu polohu, prístupové možnosti, blízkosť letiska a priemyselných parkov... Dúfame, že nenarazíme na nejaké vážne administratívne problémy a do konca tohto roka by sme chceli začať výstavbu tak, aby do konca budúceho roku bol projekt dokončený," povedal pre TASR Alexander Varady z víťaznej spoločnosti.
Na základe projektovej štúdie sa plánuje s ubytovaním v 99 dvojposteľových izbách a 10 apartmánoch. Súčasťou má byť reštaurácia, kongresová hala s kapacitou do 300 stoličiek, kaviareň, salóniky, nočný bar a lobby bar. Doplnkovými službami budú Wellnes – vitálny svet so saunami, vírivkovými kúpeľmi, bazénom a fitnes. Parkovanie sa plánuje v podzemných garážach s kapacitou 30 miest.
Spoločníci PACTUM, s.r.o., majú bohaté skúsenosti s rekonštrukciami a výstavbou hotelových zariadení, ako je Slovan v Košiciach, Dukla v Prešove či Grand hotel v Starom Smokovci. Vybudovaním hotela pribudne v Barci 110 nových pracovných miest. "V obci nemáme výrazný problém s nezamestnanosťou, ktorá tu dosahuje len dve percentá. Sme radi, že z historického kaštieľa, ktorý je momentálne opustený a chátra, vznikne pekný hotelový komplex," povedal starosta mestskej časti Košice-Barca František Krištof.
Spoločnosť PACTUM podľa predloženého návrhu plánuje v prvom roku plnej prevádzky v roku 2009 dosiahnuť zisk 11 miliónov Sk. Celkové náklady na rekonštrukciu a výstavbu hotela Varady odhaduje do 300 miliónov korún.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]