magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Každý desiaty pacient Centra preventívnej a športovej medicíny má cukrovku.
@ Aktuálne -> Medicína      Jun 12 2007 - 13:24 GMT
(TASR) - Prvé slovenské Centrum preventívnej a športovej medicíny (CPŠM) Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach zistilo, že každý štvrtý vyšetrený človek trpí na vysoký krvný tlak, každý tretí má vysoký cholesterol a asi každý desiaty cukrovku.

"Mesačne vyšetríme do 400 pacientov. Polovica trpí nadváhou a tretina fajčí. Najhoršia je kombinácia zvýšeného cholesterolu, vysokého krvného tlaku a fajčenia, čo je v podstate bežný slovenský občan. Riziko vzniku infarktu je v takomto prípade 16-násobne vyššie oproti zdravému človeku bez týchto rizikových faktorov," skonštatoval vedúci lekár CPŠM Daniel Pella.
Pracovisko CPŠM v Košiciach je prvé svojho druhu na Slovensku. Disponuje širokým portfóliom preventívnych vyšetrení, z ktorých odborníci vyberú na základe zhodnotenia stavu klienta optimálnu zostavu šitú na mieru pacienta s cieľom zabezpečenia dôkladnej prevencie. Medzi klientov centra sa zaradili mnohé významné osobnosti spoločenského i kultúrneho života a viaceré inštitúcie a firmy.
Ambíciou centra je prispieť predovšetkým k zlepšeniu neutešenej situácie v úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia, ktorá je na Slovensku asi 2,5-násobne vyššia ako v krajinách Európskej únie. "Rozdiel medzi zdravým človekom a pacientom s infarktom srdcového svalu je často len niekoľko sekúnd – asi jedna tretina srdcových úmrtí prichádza náhle, akoby z plného zdravia u ľudí, ktorí sú však chorí, len nemajú klinické prejavy choroby. Preto by i zdanlivo zdraví ľudia mali vyhľadať lekára. Je ľahšie chorobám predchádzať ako ich liečiť," zdôraznil Pella.
Centrum vzniklo pred rokom po reštrukturalizácii a rozšírení náplne činnosti Kliniky preventívnej medicíny a telovýchovného lekárstva, ktorá sa v apríli 2006 transformovala z Kliniky telovýchovného lekárstva s 25-ročnou históriou.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]