magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V košickej Detskej fakultnej nemocnici pokročili v digitalizácii projektom WLAN.
@ Aktuálne -> Medicína      Jun 20 2007 - 09:13 GMT
(TASR) - Zefektívniť a skvalitniť liečbu malých onkologických pacientov a zároveň odbremeniť lekárov od administratívy a papierovania umožní pilotný projekt Mobilita v zdravotníctve - bezdrôtová sieť (WLAN), ktorý spustili dnes do prevádzky na oddelení detskej onkológie a hematológie košickej Detskej fakultnej nemocnice (DFN).

Projekt, na riešení ktorého sa popri DFN podieľa sedem popredných firiem z oblasti informačných technológií (IT), je prvým svojho druhu v slovenskom zdravotníctve v procese jeho digitalizácie.
Vedenie nemocnice sa ním podľa terajšej riaditeľky Ingrid Urbančíkovej a bývalej riaditeľky Ivety Marinovej inšpirovalo pred rokom a pol návštevou Fakultnej nemocnice v nemeckom Hamburgu, kde majú takmer všetky procesy digitalizované.
Ako spresnila Urbančíková a zástupcovia IT firiem včera na tlačovej konferencii, päť lekárov bude testovať zariadenia - malé notebooky Tablet PC zapojené bezdrôtovo do vlastnej siete i pevnej siete celej nemocnice. Umožňujú im z akéhokoľvek miesta v nemocnici pristupovať k dátam pacientov, laboratórnym výsledkom a ďalším údajom. Prenos je šifrovaný a dáta sú chránené proti odcudzeniu a zneužitiu.
"Lekár má v PC údaje aj z laboratórií, môže priamo pri posteli ukázať pacientovi aj jeho rodičom výsledky, môže konzultovať jeho zdravotný stav i konziliárne vyšetrenia," informovala Urbančíková. Osobitne dôležitá je takzvaná interaktivita programu, čo umožňuje lekárovi dostať sa aj do programov, ktoré mu vyhodnotia, či ním naordinované lieky nie sú v interakcii s inými liečivami či dokonca s potravinami.
Projekt zatiaľ nestál DFN žiadne financie, len úsilie jej lekárov a zamestnancov. Testovať ho budú v nemocničnom prostredí pol roka, potom začnú hľadať spôsob financovania, ako ho dostať do trvalej rutinnej prevádzky.
Okrem západných štátov už majú prvé skúsenosti s digitálnymi nemocnicami aj v Česku, napríklad vo Fakultnej nemocnica v Prahe na Bulovke.
"Príklady z nemocníc, kde už k digitálnej integrácii došlo, sú jednoznačné - úspora minimálne štvrtiny pracovného času, odstránenie duplicitných vyšetrení a liekov, zrýchlenie príjmu pacienta a zvýšenie priechodovej kapacity zdravotníckeho zariadenia. To všetko vedie k vyšším príjmom a aj k väčšiemu komfortu pacienta," dodal Pavel Kubu zo spoločnosti Intel. Tá sa podieľa na projekte spolu s firmami Fujitsu Siemens Computers, Microsoft, Cisco, LCS Electronics, Lynx a Infopharm.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]