magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Problémom čerpania fondov EÚ sú nedostatočné kompetencie krajov a komunikácia.
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Jun 28 2007 - 09:01 GMT
(TASR) - V rámci Slovenska nedostatočné kompetencie samosprávnych krajov a komunikácia ich zástupcov s ministerstvami sú podľa zástupcov Košického samosprávneho kraja (KSK) hlavným problémom čerpania finančných príspevkov z fondov EÚ. K riešeniu tohto problému má v najzaostalejších regiónoch prispieť aj historicky prvá návšteva poslancov Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre regionálny rozvoj na Slovensku.

"Základným cieľom návštevy delegácie je priamo na mieste definovať spôsob zavádzania kohéznej politiky v regióne, aké problémy vznikali pri čerpaní, a tak isto, aké úspechy boli zaznamenané," povedal poslanec EP Miloš Koterec. Účelom je podľa jeho slov pomôcť poslancom EP priamo na mieste identifikovať s konečnými užívateľmi príspevkov z eurofondov prostriedky a opatrenia, ktoré sú efektívne, a ktoré nie, a zároveň otázky, aké sa nahromadili, čo napomôže rozhodovaniu EP v rámci legislatívnej práce.
Europoslanec Miroslav Mikolášik považuje za najväčší problém nízke kompetencie samosprávnych krajov pri rozhodovaní o využití peňazí z EÚ, ktoré pripadajú jednotlivým ministerstvám. Podotkol, že na rovnaký problém už europoslanci upozorňovali predchádzajúcu vládu.
Koterec upozornil, že Slovensko získalo z eurofondov EÚ najvyššiu sumu na programové obdobie 2007 - 2013, a to aj vďaka zaostalým regiónom Slovenska. Táto pomoc má prispieť predovšetkým k vyrovnávaniu značných regionálnych rozdielov. K dispozícii je na 7 rokov asi 400 miliárd SKK. Národný strategický referenčný rámec (NSRR), podľa ktorého bude Slovensko čerpať eurofondy, ako aj 11 operačných programov ešte Brusel neodobril. Medzi nimi sa nachádza aj Regionálny OP určený na podporu regiónov. Keďže nie je ROP ešte prijatý, nemohlo sa začať ani s čerpaním zdrojov na tento OP vyčlenených.
"Je to problém aj Európskej komisie, ktorá nebola pripravená schváliť 444 OP v tak krátkom čase. Dúfame a urobíme všetko preto, aby to bolo do konca júla. Následne sa už môžu začať plniť OP," očakáva štátny tajomník Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja Daniel Ács.
Pre zvýšenie dynamiky čerpania eurofondov, uviedla europoslankyňa Zita Pleštinská, je nutné, aby ministerstvá SR, napojené na agendu eurofondov, neprimerane dlho nezdržiavali náhradu nákladov už zrealizovaných projektov financovaných s účasťou štrukturálnych fondov. "Častokrát takýmito postupmi spôsobená platobná neschopnosť zabraňuje prijímateľom europomoci, ktorými sú prevažne miestne samosprávy a neziskové organizácie, pokračovať v ďalších aktivitách s cieľom zabezpečiť vyrovnávanie regionálnych rozdielov," povedala Pleštinská.
Nemecká europoslankyňa Constanze Angela Krehlová ocenila spoločný projekt KSK a Prešovského samosprávneho kraja (PSK) POKER, ktorý spojil potenciál oboch krajov pri čerpaní peňazí z eurofondov.
Delegácia poslancov EP si počas návštevy prezrie projekty financované z fondov EÚ, a to inkubátor v Moldave nad Bodvou, priemyselný park v Trebišove a Viničky Duč v tokajskej oblasti. Zavíta aj do PSK a Žilinského samosprávneho kraja.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]