magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Gelnici sa koná letný tábor rómskych a nerómskych detí.
@ Aktuálne -> Región      Jul 13 2007 - 10:14 GMT
(TASR) - Netradičnou formou sa v týchto dňoch učia rómske a nerómske deti vzájomne spoznávať svoje kultúry na druhom ročníku letného tábora v Gelnici. Dnes sa deti budú učiť angličtinu s veľvyslancom USA na Slovensku Rodolphom S. Valleem, ktorý si počas dnešnej návštevy tábora zahrá s deťmi aj futbal.

„Prostredníctvom interaktívnych prednášok sa 30 detí učí anglický jazyk, má futbalové tréningy a s lektormi z rôznych oblastí sa dozvedajú viac o témach ako je rasizmus či tolerancia,“ povedal Daniel Milo, predseda občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu.
Počas desiatich dní sa deti oboznamujú aj s inými športmi, napríklad s karate či moderným šermom. „Táto forma je veľmi atraktívna pre deti, zároveň priamo v praxi majú možnosť zistiť, že všetci sme si rovní,“ dodal Milo.
Projekt vznikol v spolupráci občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu (ĽPR) za podpory ambasády USA na Slovensku s cieľom umožniť deťom oboch kultúr prelomiť bariéry a odbúravať predsudky. Tábor je výsledkom polročných aktivít na školách zameraných na tému rasizmus. Spolu sa zapojili školy z Bratislavy, Nového Mesta nad Váhom, Banskej Štiavnice, Sabinova a Prešova.
„Športové podujatia zamerané na riešenie rasizmu patria medzi dlhodobé aktivity OZ ĽPR. Popri letnom tábore k nim patrí napríklad aj účasť národnostne zmiešaného družstva na Svetovom antirasistickom šampionáte amatérskych futbalových tímov Mondiali antirazzisti v Taliansku. Slovensko sa na ňom zúčastňuje už tretíkrát,“ informovala TASR Mária Candráková z ĽPR.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]