magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Spoločnosť Pravé orechové a Karpatská nadácia zachraňujú kultúrnu identitu.
@ Aktuálne -> Región      Jul 18 2007 - 13:34 GMT
(TASR) - Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu je názov projektu, ktorý realizuje košická literárna spoločnosť Pravé orechové a Karpatská nadácia. Spoločnosť, ktorá ním reagovala na výzvu Stredoeurópskej nadácie a jej program Vážime si umenie a kultúru, si predsavzala do februára budúceho roka zozbierať v desiatich vytypovaných obciach východného Slovenska päťdesiat príbehov - mýtov, povestí i opisov skutočných udalostí.

Ako informoval dnes na tlačovej konferencii predseda spoločnosti Slavomír Szabó, jej členovia ich beletristicky spracujú do poviedok, ktoré zverejnia na internete a najpútavejšie vyjdú knižne. Zohľadňovať pritom budú národné, národnostné a etnické zloženie mapovanej oblasti. Popri slovenských to budú aj obce s dominantným maďarským, nemeckým a rusínskym a rómskym národnostným vplyvom.
"Vyberali sme obce, ktoré majú vhodný historický potenciál. Ich povesti poznajú zvyčajne len najstarší ľudia. Pretože od čias masívneho rozšírenia televízie sa ústne tradovanie príbehov prerušilo, hrozí im zánik," uviedol na margo projektu Szabó. Pätica košických literátov, zapojená do projektu, pritom občas narazí na veci, vzbudzujúce úžas. "Takto sme napríklad už literárne spracovali legendu o zázraku, ktorý údajne vykonal v 11. storočí kráľ svätý Ladislav pri obci Drienovec v okrese Košice - okolie. Na mieste činu dodnes vyviera Prameň sv. Ladislava," povedal Szabó.
Okrem Drienovca zbierajú literáti materiál v Markušovciach, Herľanoch, Veľkej Tŕni, Krajnej Bystrej, Ladomírovej, Smolníku, Štóse, Kojšove a Mikovej. Práve v tejto rusínskej obci v okrese Medzilaborce, kde sú korene kráľa pop-artu Andyho Warhola, našli podľa autorky Sone Jakešovej mimoriadne cenné zdroje a príbehy so svojráznym mystickým nábojom. Niekoľko z nich porozprávala 97-ročná Eva Prextová. Našli ju v obci pri ručnom kosení trávy, pričom z rusínčiny "tlmočil" bratanec Andyho Warhola Ján Zavadský.
Projekt realizujú zatiaľ v Drienovci a Mikovej a v najbližších dňoch budú pokračovať v Herľanoch a ďalších obciach. Ako uviedol Szabó, tešia sa už napríklad na Krajnú Bystrú v okrese Svidník, kde sa medzi obyvateľmi tradujú aj úsmevné príbehy z detstva najznámejšieho krajčíra na Slovensku - prominenta bývalého režimu Vasiľa Biľaka.
Kniha, ktorú preložia aj do angličtiny, by podľa Szabóa mala vyjsť v máji budúceho roka. Pravé orechové ju bude bezplatne distribuovať do obcí, odkiaľ príbehy pochádzajú, a do škôl. Popri príbehoch budú členovia Pravého orechového zbierať aj fotografie, ktoré majú historicko-dokumentačnú hodnotu. Získali takto napríklad fotografiu, na ktorej je matka, starý otec, babička, pradedo i prababička Andyho Warhola.
Projekt finančne podporila a pomáha realizovať Karpatská nadácia. "Cieľom je podpora dobrých susedských vzťahov, sociálnej stability a udržateľného ekonomického rozvoja v Karpatskom euroregióne," uviedla jej riaditeľka na Slovensku Laura Dittel.
Literárna spoločnosť Pravé orechové pôsobí pod záštitou Košického samosprávneho kraja. Vznikla v roku 2001 ako občianske združenie spisovateľov, ktorí sa venujú nefiktívnej beletrii - literárnej tvorbe na základe vypočutého materiálu, prípadne naštudovaného v archívoch. Doteraz vydala tri knihy a na jej internetovej stránke www.praveorechove.com ponúka na čítanie približne 140 takýchto poviedok.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]