magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Rakovina sa dá liečiť aj pomocou magnetických kvapalín.
@ Aktuálne -> Medicína      Jul 23 2007 - 14:14 GMT
(TASR) - Nový spôsob liečby srdcovo-cievnych chorôb a rakoviny je hlavnou témou 11. ročníka Svetovej konferencie o magnetických kvapalinách, ktorá sa oddnes až do piatku koná v priestoroch Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Prestížne vedecké podujatie organizované Ústavom experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied (SAV) a Ústavom Geotechniky SAV v spolupráci s Prírodovedeckou fakultou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) prilákalo 250 odborníkov z 30 krajín sveta.

"Magnetické kvapaliny majú široké využitie v technickej, biomedicínskej a biotechnologickej praxi, výpočtovej technike, tlači, zvukovej technike, magnetickej separácii zlata a diamantov, ako aj pri cielenom transporte liečiv do postihnutých oblastí pri liečení rakoviny, srdcovo-cievnych a zápalových ochorení," povedal pre TASR Peter Kopčanský z Ústavu experimentálnej fyziky SAV.
Na konferencii budú okrem iného prezentované výsledky prác kolektívu z Ústavu experimentálnej fyziky SAV, ktorý v júni získal Cenu SAV za výsledky medzinárodnej vedecko-technickej spolupráce v oblasti štúdia cieleného transportu liečiv pomocou magnetických nanočastíc. Vedci v slovenských podmienkach v spolupráci so siedmimi krajinami zistili, že cielený transport liečiv umožňuje koncentráciu liečiva v požadovanej oblasti pôsobením externého magnetického poľa. "To znamená, že sa menej zaťažuje ľudský organizmus, znižuje sa množstvo liečiva a pacient lepšie prežíva terapiu," uviedol hlavné výhody novej liekovej formy vedúci oceneného kolektívu Kopčanský.
Ako ďalej uviedol, svetovými lídrami vo výskume a klinickom využití nového spôsobu terapie sú Nemci, ktorí už takto liečia rakovinu prostaty, či srdcovo-cievne ochorenia. Na Slovensku si zatiaľ na podobný spôsob budeme musieť podľa informácií Kopčanského počkať. V súčasnosti sa magneticky značené liečivá začínajú testovať v spolupráci s bývalým Výskumným ústavom liečiv v Modre, dnešným Hameln Modra.
Svetové konferencie o magnetických kvapalinách sa konajú každé tri roky, pričom posledná bola v roku 2004 v Brazílii.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]