magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Je to extrém, bolo však už aj horšie...
@ Aktuálne -> Región      Jul 24 2007 - 09:55 GMT
Rekordne vysoké denné i nočné teploty, ktoré panujú v týchto dňoch aj na východe Slovenska a šplhajú sa vysoko k štyridsiatim stupňom Celzia, dávajú nielen ľudskému organizmu, ale všetkému živému ( často i neživému) poriadne zabrať. Ráno sa púšťame do práce podstatne skôr ako za normálnych okolností, aby sme si stihli urobiť denné povinnosti, kým je ako-tak znesiteľne teplo. Častejšie zapínajú naše chladničky, ventilátory i klimatizácia ( kde je) „bežia“ bez prestania, spotrebujeme teda viac elektrickej energie i vody. Tí, ktorí v Košiciach zažili jej reguláciu, právom sa pýtajú: nebude opäť?

S touto otázkou sme sa obrátili na vodohospodársky dispečing Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p. OZ PBaH v Košiciach. Z informácií vyplynulo, že hoci nastali extrémne teplá, je sucho a tým aj všeobecný pokles vodných hladín i prítokov do vodných nádrží, zvýšený odber vody sa ešte bezprostredne neprejavuje. Kým Zemplínska Šírava bola napríklad pred týždňom naplnená na 77% zásobného objemu, v súčasnosti je pokles o 2 percentá a podobne je na tom aj Domaša ( teraz 67%). Najviac zásob má Ružín, tam klesol objem z 90 na 89% a zatiaľ pomerne dobre je na tom aj nádrž na Dobšinej (75%). Bukovec na pitné účely je plný na 86%, Starina na 80%, u oboch nádrží zaznamenali za týždeň pokles o 1%. Vodohospodári sa už pozreli na štatistiky a od roku 1994 urobili prehľad vývoja vodných hladín, aby im to pomohlo pri prognózach na nasledujúce obdobie, no ako hovoria, situácia tak ešte zďaleka nevyzerá, ako napríklad v roku 1987, keď v Košiciach došlo k regulácii vody. Otázkou je, ako dlho potrvajú horúčavy.
lak   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]