magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na prevenciu proti cudzokrajným chorobám je potrebné myslieť včas.
@ Aktuálne -> Medicína      Jul 26 2007 - 13:14 GMT
(TASR) - Rady a informácie o tom, aké očkovania absolvovať pred cestou do cudziny a v ktorých krajinách hrozia turistom zdravotné riziká, denne poskytujú pracovníci Oddelenia pre cudzokrajné choroby Kliniky pre infekčné choroby Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach.

Záujemcovia získajú dôležité informácie o aktuálnych zdravotných rizikách v tej-ktorej krajine a pri ceste do exotických krajín pracovníci oddelenia zabezpečia potrebné očkovanie. Podmienkou je, aby sa oň ľudia zaujímali s dostatočným časovým predstihom.
"Pokiaľ sa na nás občania obrátia so žiadosťou o očkovanie iba niekoľko dní pred cestou, pripravia sa o možnosť úspešnej ochrany. Na prevenciu je totiž potrebné myslieť aspoň niekoľko týždňov pred plánovanou cestou, pretože niekedy je potrebné zaočkovať sa proti viacerým chorobám, alebo sa očkovanie zabezpečuje v niekoľkých dávkach," upozornila Elena Adamkovičová z Oddelenia pre cudzokrajné choroby.
Z hľadiska infekčných ochorení sa za rizikové považujú tie oblasti, kde je podstatne nižší hygienický štandard ako u nás. Podceňovať netreba ani lietajúci hmyz a možnosť nakazenia sa parazitmi. Riziko predstavuje aj kúpanie sa v stojatých sladkovodných nádržiach a pomaly tečúcich vodných tokoch alebo chôdza po pláži naboso.
"Za najrizikovejšie oblasti sa považuje juhovýchodná Ázia, oblasť strednej a južnej Afriky a Strednej a Južnej Ameriky. Zatiaľ čo prímorské letoviská bývajú na vysokej úrovni, v odľahlejších oblastiach vo vnútrozemí je hygienický štandard zvyčajne neporovnateľne nižší," konštatovala Adamkovičová.
Dovolenkári stále častejšie navštevujú oblasti s výskytom malárie, prenášanej špecifickým druhom komárov. Najväčšia hrozba ochorenia je hlavne v oblastiach subsaharskej Afriky, juhovýchodnej Ázie a Južnej Ameriky. Pred cestou je preto veľmi dôležité informovať sa u odborníkov o aktuálnom riziku malárie v navštevovanej oblasti. Proti tomuto ochoreniu neexistuje účinná očkovacia látka. Najúčinnejším zostáva preventívne užívanie antimalarík. Vhodné je aj používanie repelentov, sieťok proti hmyzu a nosenie svetlého oblečenia.
Príručná lekárnička cestovateľa by mala podľa Adamkovičovej obsahovať všetky lieky, ktoré pravidelne užíva, antihistaminiká, tabletky proti horúčke, bolestiam a hnačke, antialergický prípravok na kožu vo forme krému alebo gélu, dezinfekčný prostriedok, sterilné obväzy, náplaste, pinzetu, prípravok na odpudzovanie hmyzu – repelent a kvapky do nosa a očí.
O možnostiach ochrany pred cudzokrajnými chorobami by sa turisti mali informovať nielen pred vycestovaním do exotických ďalekých krajín, ale aj pred odchodom do obľúbených destinácii Slovákov, akými sú Chorvátsko, Taliansko, či Grécko.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]