magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Letné terasy v Košiciach budú mať od budúceho leta jednotný vzhľad.
@ Aktuálne -> Región      Aug 08 2007 - 09:03 GMT
(TASR) - Letné terasy reštaurácií a kaviarní na Hlavnej ulici v Košiciach budú mať od novej letnej sezóny jednotný vzhľad. Podmienky určí spoločný dokument Útvaru hlavného architekta mesta Košice (ÚHAMK) a Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Košiciach.

"Cieľom pripravovaného dokumentu je zjednotiť vzhľad terás, aby nemali šiatrovitý rušivý charakter v historickom centre mesta. Reklamné nápisy na terasách by mali avizovať názov prevádzky, nie názov konkrétnych alkoholických či nealkoholických nápojov. Zjednotená by mala byť aj farebnosť prístreškov a slnečníkov. Vylúčená je červená farba, ktorá pôsobí rušivo. Uprednostnia sa prírodné, zemité odtiene," vymenovala niekoľko zásad z pripravovaného dokumentu Jana Geročová z Magistrátu mesta Košice.
Mobiliár letných terás by nemal presahovať výšku stola a stoličiek. Z ulíc zmiznú chladničky, výčapné pulty či celoplošné bočné zábrany proti vetru. Na viditeľných miestach by mala byť informácia o umiestnení WC, čo môže pomôcť v orientácii najmä cudzincom.
Pamiatkari a architekti mesta sa zhodli aj na jednotnej dĺžke letného sedenia, ktoré by nemalo presiahnuť desať metrov. Medzi jednotlivými terasami budú dvojmetrové medzery pre lepšie prechádzanie chodcov. Zmiznú drevené provizórne pódia. Stoly a stoličky by mali byť voľne položené na kamennej dlažbe, čo najbližšie k stene reštaurácie či kaviarne.
Pracovná verzia dokumentu by mala prejsť pripomienkami podnikateľov a následne mestským zastupiteľstvom. "Zmeny sú radikálne, preto ich chceme zavádzať postupne. Už na budúci rok by sme chceli aplikovať 30 percent z predložených podmienok do praxe. O dva - tri roky by sme mohli naplniť kompletnú predstavu z pripravovaného materiálu, " dodala Geročová.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]