magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Švajčiari odovzdali röntgeny v Košiciach a Humennom ako dar.
@ Aktuálne -> Medicína      Aug 20 2007 - 16:03 GMT
(TASR) - Dva švajčiarske röntgeny dnes slávnostne odovzdali vo Fakultnej nemocnici Louisa Pasteura (FNLP) v Košiciach a v Nemocnici s poliklinikou v Humennom zástupcovia Veľvyslanectva Švajčiarskej konfederácie v SR.

"Účelom tohto daru bolo zaviesť digitálnu technológiu a zlepšenie kvality röntgenových prístrojov na východnom Slovensku. Prístroj umožňuje kvalitnejšiu stabilitu obrazu pri nižšej dávke ožiarenia a lepšiu archiváciu digitálnych dát," povedal Leo Martin, koordinátor projektu a konzultant Swiss Agency for Development and Cooperation.
Hodnota prístroja v Košiciach sa pohybuje okolo 100-tisíc švajčiarskych frankov, teda dvoch miliónov korún, a ďalších 25-tisíc frankov stojí integrovaný počítačový systém so softvérom na vyhodnocovanie dát.
Röntgeny boli vo švajčiarsku určené na vyšetrovanie prisťahovalcov. Po zmene systému snímkovania vo Švajčiarsku by tieto prístroje bez iniciatívy Lea Martina a jeho manželky ostali stáť bez využitia.
"Darovaný prístroj patrí medzi najmodernejšie prístroje v röntgenovej diagnostike. Využíva systém bezfilmovej technológie a priamej digitalizácie, čo nám umožňuje vykonávať RTG vyšetrenia oveľa rýchlejšie. Celý systém je veľmi úsporný, pretože šetrí filmový materiál. Predovšetkým je určený na diagnostikovanie ochorení hrudníka a pľúc. Predpokladám, že denne ho bude využívať 20-30 pacientov našej kliniky a nemocnice," uviedol zástupca prednostu Kliniky rádiodiagnostiky a nukleárnej medicíny FNLP Ivan Bernasovský.
Prepravu prístrojov na Slovensko, ich inštaláciu a zaškolenie personálu financovala švajčiarska strana. Ich odovzdanie je vyvrcholením projektu, ktorý pripravili a realizoval Švajčiari na základe svojich skúseností pri riešení problematiky migrácie.
Tretí švajčiarsky röntgen odovzdajú v utorok 21. augusta v Nemocnici s poliklinikou vo Svidníku.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]