magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

U.S.Steel a jeho EDC pomáha investorom etablovať sa na východe SR.
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Sep 07 2007 - 11:00 GMT
(TASR) - Spolu 26 podnikateľských subjektov z rôznych častí sveta sa doteraz etablovalo na východnom Slovensku s aktívnou pomocou Centra ekonomického rozvoja (EDC) košickej hutníckej spoločnosti U.S.Steel.

Títo investori priniesli za uplynulých 7 rokov v ohlásených projektoch investície 236,6 milióna USD a vytvorili, respektíve vytvoria, minimálne 4 200 pracovných mieste, uviedol dnes pre TASR generálny manažér EDC Juraj Augustín.
Prvou zahraničnou investíciou v regióne, ktorú EDC aktívne usmernilo do Priemyselného parku v Kechneci v okrese Košice - okolie, bola v roku 2001 belgická spoločnosť Gilbos. Ostatnou spoločnosťou, ktorá oficiálne ohlásila svoju investíciu, bola dánska firma Blika, ponúkajúca takzvané inteligentné úložné riešenia pre priemyselné a obchodné odvetvia. Etablovala sa v Trebišove, kde našla najlepšie podmienky k podnikaniu.
"Ku každej spoločnosti a investícii pristupujeme rovnako a nemáme vytvorený rebríček významnosti. Je pravdou, že v niektorých prípadoch bolo potrebné vynaložiť väčšie úsilie a rozhodovací proces bol zdĺhavejší, ale rozhodujúce je etablovanie sa spoločnosti a benefity vo forme nových pracovných miest pre región," povedal Augustín. Pole spolupráce je podľa neho široké a je dané záberom informácií potrebných pre rozhodovací proces projektových manažérov. Týka sa to hlavne úrovne podnikateľského prostredia, všeobecnej legislatívy, financií, daní a daňovej legislatívy, úrovne školstva a vzdelania, pracovnej sily a jej vzdelanostnej úrovne.
Dotýka sa to aj špecifických oblastí meniacich sa od prípadu k prípadu, napríklad možnosti získania rôznych typov štátnej, respektíve regionálnej pomoci, úrovne infraštruktúry, otázok, týkajúcich sa výberu vhodnej lokality alebo výrobnej haly, podmienok výstavby, logistiky a podobne. "Tým je naznačený aj balík informácií, ktoré potenciálny investor od nás a našich partnerov dostáva. Okrem základných informácií o regióne, sú to predovšetkým špecifické informácie potrebné pre finálne rozhodnutie o umiestnení investície. Každá je svojím spôsobom špecifická," spresnil Augustín.
EDC vzniklo na základe podpisu Memoranda o porozumení s vládou SR, v ktorom sa spoločnosť U. S. Steel, okrem iného, zaviazala podporovať rozvoj podnikateľského prostredia v regióne po dobu dvoch rokov. Podľa Augustína doterajšie výsledky EDC presvedčili vedenie U.S Steel pokračovať v tejto činnosti.
V poslednom období EDC rozšírilo záber svojich aktivít aj do iných oblastí okrem priťahovania zahraničných investorov a zúžilo pole svojej pôsobnosti z regiónu východného Slovenska na Košický kraj. V úzkej spolupráci s Košickým samosprávnym krajom sa bude aj naďalej usilovať o rozvoj regiónu, jeho infraštruktúry, ako aj podnikateľského prostredia. "Pôvodne úzka profilácia EDC na podporu priťahovania zahraničných investícií do regiónu sa postupne transformuje na rozvíjanie externých ekonomických vzťahov spoločnosti v oblasti našej podnikateľskej činnosti", dodal Augustín.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]