magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Archeologický tábor pre sluchovo postihnuté deti sa začal v Nižnej Myšli.
@ Aktuálne -> Región      Sep 18 2007 - 14:49 GMT
(TASR) - Čo všetko musia urobiť archeológovia predtým, než sa ich nálezy dostanú do muzeálnych vitrín, si na vlastnej koži vyskúšajú tento týždeň účastníci letného tábora pre sluchovo postihnuté deti v archeologickej lokalite v Nižnej Myšli v okrese Košice - okolie.

Prvý ročník tábora pripravilo pre skupinu terajších i bývalých žiakov špeciálnych tried pre sluchovo postihnutých zo Základnej školy na Juhoslovanskej ulici v Košiciach Občianske združenie Collegium Myssle s finančnou podporou Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS), a.s., Bratislava. Táto spoločnosť podľa výkonného riaditeľa sekcie právnej podpory a komunikácie Igora Gallu si je vedomá svojho postavenia v rámci hospodárstva SR a z toho vyplývajúcej spoločenskej zodpovednosti. "Podporujeme vzdelanie, šport, kultúru, angažujeme sa v oblasti životného prostredia. Veľkú pozornosť venujeme projektom, ktoré pomáhajú hendikepovaným deťom a mládeži uplatniť sa v reálnom živote, čoho dôkazom je aj tento tábor," povedal pre TASR Gallo.
Počas celého týždňa budú mať žiaci v tábore možnosť pod odborným dohľadom vedúceho výskumu Ladislava Olexu z košického pracoviska Archeologického ústavu SAV v Nitre a pedagógov vyskúšať si prácu priamo v archeologickej lokalite zo staršej doby bronzovej na myšlianskom kopci Várhegy, známom aj ako slovenské Mykény. Dozvedia sa zároveň, ako sa pred 3500 rokmi vyrábala keramika, bronzové a zlaté predmety, rôzne nástroje a šperky, ako pochovávali vtedajší obyvatelia opevnenej osady mŕtvych, prečo sa vykrádali hroby i čo je to vampirizmus, ako sa ľudia v dobe bronzovej obliekali, čo jedli a čomu verili.
"Privítali sme možnosť zúčastniť sa na tábore, pretože deti sa učia na hodinách zemepisu o dobe bronzovej a tu na vlastných skúsenostiach priamo pri archeologickom výskume zistia, ako sa takéto vykopávky nachádzajú," uviedla učiteľka ZŠ Juhoslovanská Milada Papánková.
Účastníčkou tábora je aj bývalá žiačka ZŠ, teraz už gymnazistka Andrea Sabová. Najprv váhala, či v tábore pobudne, lebo sa začala škola, ale teraz neľutuje. "Boli sme v múzeu, kde ma zaujali najmä kostry a lebky. Veľmi sa mi tu páči a som zvedavá, čo prinesú nasledujúce dni, uviedla gymnazistka. O tom, či by chcela študovať archeológiu, ešte neuvažovala.
Pre deti pripravili organizátori keramické a kovolejárske dielne a ukážky reštaurovania archeologických nálezov. K slovu sa dostanú aj otázky ochrany prírody v regióne Slánske vrchy, nebude chýbať prehliadka Obecného archeologického múzea v Nižnej Myšli a návšteva zaujímavých historických pamiatok východného Slovenska.
Podľa Olexu tento rok majú archeológovia v Nižnej Myšli za sebou už 31. sezónu výskumu opevnenej osady a súvekého pohrebiska z doby bronzovej. Doterajšie výskumy potvrdili, že pred 3500 rokmi na myšlianskom kopci Várhegy stálo na frekventovanej obchodnej ceste medzi Baltickým morom a Stredozemím niečo ako praveké mesto, ktoré malo ďalekosiahly ekonomický, obchodný, politický i vojenský význam.
Archeológovia, ktorým pomáhajú počas prázdnin aj študenti a nadšenci archeológie, histórie a antropológie z domova i zahraničia, preskúmali doteraz približne 800 hrobov a nálezy z nich spracúvajú po odbornej stránke archeológovia buď v Košiciach, alebo v Nitre. Najkrajšie sú vo vitrínach Obecného myšlianskeho múzea a košického Východoslovenského múzea. V hroboch našli okrem iného bronzové a zlaté šperky, zbrane, jantár, keramiku i hlinené hračky. Vtedajší obyvatelia verili v posmrtný život a nálezy v hroboch svedčia už aj o sociálnom rozvrstvení spoločnosti. Medzi exponátmi je aj replika pravdepodobne najstaršej objavenej hračky na našom území - keramického vozíka, ktorý sa stal symbolom výskumu.
Nálezisko v Nižnej Myšli láka turistov a archeológovia a samospráva majú zámer vybudovať v blízkej budúcnosti na tomto mieste archeologický skanzen. Dokumentovať by mal život obyvateľov osady z doby bronzovej, ktorá existovala približne 300 rokov a napokon zanikla po veľkom požiari.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]