magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

NEZ Trebišov bude produkovať menej emisií než Elektrárne Vojany.
@ Aktuálne -> Región      Sep 19 2007 - 12:14 GMT
(TASR) - Nová tepelná elektráreň s inštalovaným výkonom 720 MW, ktorú chce v Trebišove postaviť Československá energetická spoločnosť (ČES), a. s., Košice, by podľa jej výpočtov a porovnaní produkovala ročne oveľa menej emisií než Tepelné elektrárne Vojany (EVO) a spĺňa aj limity Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Štúdiu ekologických dopadov tohto Nového energetického zdroja (NEZ) v Trebišove pre slovenskú energetickú sústavu má už k dispozícii vedenie rezortu a investor čaká v týchto dňoch na jeho vyjadrenie. Ako dnes uviedla pre TASR hovorkyňa ČES pre projekt NEZ Eva Sagálová, svoje ďalšie kroky oznámia po stanovisku MŽP. Iniciatívy občanov a samosprávy, ktoré sú zamerané proti výstavbe NEZ v Trebišove, zatiaľ komentovať nebude.
Ako spresnila Sagálová, z výsledkov ich porovnania je zjavné, že kým NEZ Trebišov bude za najnepriaznivejšieho stavu produkovať len 884 ton tuhých znečisťujúcich látok (TZL) za rok, EVO ich v roku 2005 vyprodukovali až 10 173 ton, čím vykazujú vyššie merné emisie o 3,73 kg/MWh. Aj v prípade emisií SO2 vypustili EVO v roku 2005 až o 3 671 ton emisií viac, než je predpokladaný maximálny ročný limit NEZ Trebišov. Emisie oxidov dusíka boli v prípade EVO tiež oveľa vyššie, než sa predpokladá pri prevádzke NEZ. Pri porovnávaní parametrov oboch elektrární vychádzala ČES zo správy EVO o životnom prostredí z roku 2005.
Sagálová zároveň upozornila, že predpokladané emisie NEZ Trebišov, vypočítané z najnepriaznivejšieho stavu, spĺňajú oficiálne normatívy emisií stanovené Vyhláškou MŽP SR č. 706 z roku 2002. V niektorých prípadoch, napríklad u TZL, sú dokonca hlboko pod stanovenými limitmi.
ČES, a. s., so sídlom v Košiciach vznikla v decembri 2005 na zabezpečenie prípravy a realizácie novej tepelnej elektrárne v lokalite Trebišov s predpokladanými investičnými nákladmi 38 miliárd Sk.
Ako uviedla Sagálová, spoločnosť zatiaľ plní svoje poslanie formou externých zmlúv – všetky organizačné, koordinačné, komunikačné a projektové činnosti zabezpečuje prostredníctvom špecializovaných spoločností, ako sú napríklad SLOVENSKÁ ENERGIA, a. s., Energoprojekt Praha, HPK-engineering, a. s., Košice, externí spracovávatelia dokumentácie, technickí odborníci, geodeti, environmentalisti, účtovníci, právnici a podobne. Po vstupe zahraničného investora do spoločnosti plánuje prijímať vlastných zamestnancov.
ČES vlastní nehnuteľnosti v časti areálu bývalého Cukrovaru Trebišov a v marci tohto roka zvýšila základné imanie na 110 miliónov Sk. Štatutárnym zástupcom spoločnosti je Michal Jankaj.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]