magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Za vraždu brata vymeral súd Rozhanovčanovi 11 rokov.
@ Aktuálne -> Región      Oct 17 2007 - 16:02 GMT
TASR) - Jedenásť rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia dnes uložil senát Okresného súdu Košice I Ladislavovi H. (1948) z Rozhanoviec v okrese Košice - okolie za vraždu brata. Obžalovaný ani prokurátor sa k rozsudku nevyjadrili a zatiaľ nie je právoplatný.

Ku skutku došlo vlani 21. decembra popoludní v rodinnom dome v Rozhanovciach, ktorý obžalovaný obýval spolu so zavraždeným bratom Milanom (1954). Ani jeden z nich už nemal trvalý pracovný pomer ani príjem. Bratia pomáhali ľuďom z obce pri rôznych prácach a tí im za to platili alebo ich odmeňovali v naturáliách. Obidvaja takmer denne konzumovali alkoholické nápoje, potom sa hádali a občas aj fyzicky napádali. Podľa obžaloby prokurátora Ladislav H. sa aj vyhrážal, že brata usmrtí.
V inkriminovaný deň bratia pili spolu s Ondrejom N. už od rána. Keď sa im alkohol minul, išli do záhrady, pozbierali jablká a z peňazí, ktoré za ne utŕžili, si kúpili jedlo a alkohol. Popoludní doma opäť popíjali a Milan sa rozhodol, že odvezie do zberne nazbieraný železný šrot. Neskôr sa vrátil a búchal na zamknuté vchodové dvere domu a kričal na brata, aby mu otvoril. Ladislav H. vzal do ruky nôž s dĺžkou čepele 12,7 centimetra a po otvorení vchodových dverí bodol brata silou veľkej intenzity do ľavej polovice hrudníka. Čepeľ noža prenikla cez viacero vrstiev šatstva a vnikla medzi štvrté a piate rebro do hĺbky osem centimetrov tak nešťastne, že pritom zasiahla srdce. Milan sa otočil, vykročil na ulicu a tam spadol na zem. Obžalovaný odložil nôž, odtiahol brata do dvora, vyzliekol mu bundu a potom požiadal susedov, aby zavolali políciu.
Podľa znalcov zo súdneho lekárstva u Milana M. došlo v dôsledku bodnutia nožom k veľmi rýchlemu zakrvácaniu osrdcovníkového vaku, následne k zastaveniu činnosti srdca a smrti. Jeho život nemohlo zachrániť ani poskytnutie okamžitej lekárskej pomoci.
Obžalovaný na svoju obranu uviedol, že brata nebodol úmyselne. Tvrdil, že v kritickom okamihu sa Milan tlačil do domu, pričom on stál vo dverách a v pravej ruke, na úrovni pásu, držal nôž, hrot ktorého smeroval na brata... Obranu obžalovaného vyvrátili znalci z odboru súdneho lekárstva.
Na základe dokazovania senát uznal Ladislava H. vinným z vraždy. Pri ukladaní trestu prihliadol na prevažujúce poľahčujúce okolnosti svedčiace v prospech obžalovaného. Najmä na fakt, že doposiaľ viedol bezúhonný život, oľutoval, čo sa stalo a trestný čin sám oznámil.
TASR o rozsudku informovala hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]