magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Liga za duševné zdravie pozýva verejnosť na diskusné stretnutia o schizofrénii.
@ Aktuálne -> Medicína      Oct 19 2007 - 11:25 GMT
Čo si pomyslíte o človeku, ktorý trpí schizofréniou? Že má rozdvojenú osobnosť? Že je šialený, nevyspytateľný, že môže byť násilný a nebezpečný?

„Žiaľ, toto sú typické predstavy o ľuďoch so schizofréniou, a je nutné povedať, že tieto predstavy sú mylné,“ hovorí MUDr. Eva Pálová z Ligy za duševné zdravie.

Schizofrénia je vážne duševné ochorenie, spôsobené poruchou mozgu. Trpí ním asi jedno percento populácie, na Slovensku okolo 50 000 ľudí. Je to ochorenie ktoré najčastejšie začína na prahu dospelosti, v čase, ktorý je pre človeka kritický aj nádejný pre jeho budúcnosť.

„Schizofrénia spôsobuje stav, odborne označený ako psychóza v ktorom chorý prežíva chaos, stiesnenosť, stratu kontroly nad okolitým dianím a sám nad sebou. Udalosti každodenného života získavajú pre neho iný, často zlovestný význam. Okolitý svet sa pre neho stáva cudzím, nedokáže sa v ňom zorientovať. Má zvláštne pocity, vníma, rozmýšľa a robí závery neobvykle, neobjektívne a pre okolie nepochopiteľne,“ vraví Eva Pálová.

Priebeh schizofrénie býva rôzny, niekedy začína pomaly, nenápadne a ochorenie je dlhšie nerozpoznané. Inokedy upozorní na seba s vážnymi zmenami v správaní chorého. Priebeh je často chronický, aj celoživotný alebo má tendencie častejšie sa vracať. Nie je úplne vyliečiteľné ale je to rovnako liečiteľné ochorenie ako porovnateľné telesné ochorenia, napríklad srdcovocievné alebo cukrovka. Liečba tejto choroby v posledných desaťročiach dosiahla výrazné pokroky. Ak v polovici minulého storočia sa lekári usilovali zlepšiť starostlivosť chorého o seba a zredukovať poruchy správania, myslenia a vnímania, ciele súčasnej liečby sú náročnejšie – zameriavajú sa na obnovu pôvodného fungovania pacienta v spoločnosti. Vďaka moderným liekom je možné dosiahnuť u chorého normalizáciu porúch a tým vytvoriť predpoklady pre postupný plnohodnotný návrat do spoločnosti. Tento, dnes už reálny cieľ liečby sa nazýva remisiou.

„Pri liečbe schizofrénie je veľmi dôležitá spolupráca medzi lekárom, chorým a jeho rodinou, ako aj informovanosť o tom, ako sa môžu chorý a jeho rodina podieľať na liečbe a znížení rizika návratu ochorenia,“ hovorí doktorka E. Pálová.

Preto Liga za duševné zdravie v rámci kampane Dni duševného zdravia organizuje v šiestich mestách Slovenska cyklus diskusných stretnutí s odborníkmi na liečbu schizofrénie, ktorý je určený ako pacientom so schizofréniou, tak aj ich príbuzným, známym i širokej verejnosti. Diskusie s názvom Šanca na návrat chcú pomôcť prekonať všetky zábrany, mylné predstavy a predsudky o schizofrénii. Chcú dosiahnuť akceptáciu ľudí so schizofrenickým ochorením v spoločnosti aj tým, že poskytnú množstvo užitočných informácií o tejto chorobe.

Stretnutie v Košiciach sa uskutoční v utorok 23. októbra 2007 o 18.00 h v Radnici Starého mesta, Hviezdoslavova 7. Prednášajúcim bude MUDr. Eva Pálová.

Viac informácií:

Viac informácií poskytuje:
Marián Sedílek
0905 / 292 419
[email protected]   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]