magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Chirurgovia FNLP obnovili pohyblivosť sánky pacientky po 20 rokoch.
@ Aktuálne -> Medicína      Oct 30 2007 - 16:24 GMT
(TASR) - Pracovníkom košickej Kliniky stomatológie a maxilifaciálnej chirurgie Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura sa podarilo obnoviť pohyblivosť sánky pacientke, ktorá nemohla takmer 20 rokov otvárať ústa. Implantácia umelých kĺbov a rozrušenie zrastov po ťažkom termickom úraze je svojho druhu na Slovensku jedinečná.

Emese Ivanová je 21-ročná úspešna študentka Ekonomickej fakulty v Komárne. Od dvoch rokov žila s ťažkým postihnutím sánky, ktoré jej bránilo v normálnom prijímaní stravy. "Nikdy nechcela, aby sme ju kŕmili, všetko chcela robiť sama vrátane štúdia na strednej a neskôr na vysokej škole," povedal šťastný 51-ročný otec Jozef Ivan z Veľkých Slemeniec.
"Po úraze sánka zrástla so spánkovou kosťou a spodinou lebky, čo znemožnilo otváranie sánky. Sánka je veľmi málo vyvinutá. Pacientke chýba asi 4,5 cm, brada je malá, čo vyvoláva tzv. vtáči profil," informoval o stave pacientky prednosta kliniky Andrej Jenča. Emese bola na klinike sledovaná od úrazu, kde vykonali niekoľko zákrokov. Pre najzávažnejší, uvoľnenie sánky, sa rozhodla až v júni tohto roka, keď mala 19 rokov.
"Operácia trvala vyše osem hodín. Urobili sme štyri rezy pod a nad ušami na každej strane tváre. Následne sme vybrali pôvodné titanové platničky a implantovali umelý kĺb," vysvetlil postup unikátneho zákroku hlavný operatér Jenča, ktorý sa spolu s jeho zahraničným asistentom Janom Paškom z Prahy doposiaľ stretol len so znehybnením sánky na jednej strane.
"Viem lepšie otvoriť ústa, umyť si zuby a rozprávať. Som vďačná. Bolo to pre mňa čudné, že zrazu viem jesť všetko. Dovtedy som jedla len tekutú stravu," povedala mladá pacientka.
Po operácii nasledovala rehabilitácia a nácvik príjmu normálnej potravy, prehĺtanie a nácvik reči pomocou otvorených úst. "Pacientka rozprávala tzv. perovou rečou, len pomocou pohybu pier. Nebolo jej dobre rozumieť. Dnes sa dohovorí aj sama," uviedol Jenča.
"Zdravotná poisťovňa pacientky preplatí finančne náročný zákrok v plnom rozsahu. Priame náklady na špeciálny zdravotný materiál a lieky predstavuje 820 tisíc korún. Pacientka bola na klinike hospitalizovaná 37 dní," informovala vedúca odboru kvality Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura Iveta Marinová.
Pacientku ešte čaká posunutie sánky o 4,5 cm, rekonštrukcia chrupu a séria estetických operácií.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]