magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Krv pre popálenú ženu z Podturne prišlo darovať 78 ľudí z jej okolia.
@ Aktuálne -> Medicína      Nov 08 2007 - 14:42 GMT
(TASR) – Stav 27-ročnej Jany, ktorá minulý piatok utrpela popáleniny na vyše 70 percentách povrchu tela, je kritický. Na klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie šačianskej nemocnice ju čaká séria operácií. Na dnešný deň sa do nemocnice nahlásilo vyše 70 ľudí, ktorí popálenej prišli darovať krv a krvnú plazmu.

"Do nemocnice prišlo 78 obyvateľov Podturne a blízkeho okolia, ktorí sa rozhodli darovať krv pre našu pacientku. V nasledujúcich dňoch ju čaká niekoľko náročných operácií, pri ktorých sa minie veľké množstvo krvi a krvnej plazmy. Privítame čo najväčší počet darcov. Pacientka je okrem rozsiahlych popálenín poranená v dolnej časti trupu a má zlomené rameno, zrejme od úlomkov roztrhnutého kotla," informovala TASR hovorkyňa nemocnice Denisa Vančíková.
Podľa hovorkyne dočasné bravčové kožné kryty budú pacientke transplantované z tunajšej kožnej banky, neskôr ich nahradia jej vlastnou kožou. "Pacientka je pri vedomí. Jej stav je vážny. Utrpela popáleniny 3. stupňa," dodala Vančíková.
K úrazu došlo 2. novembra pri výbuchu kotla na ústredné kúrenie v rodinnom dome v obci Podtureň pri Liptovskom Mikuláši. Žena zakúrila v peci na ústredné vykurovanie. Keď sa voda v kotli zohriala, roztrhol jej tlak potrubie a para ženu obarila. "Výbuch spôsobila zatiaľ nezistená technická porucha. Príčiny nešťastia budú známe až po znaleckom posudku," povedal pre TASR v deň nehody operačný dôstojník z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Liptovskom Mikuláši Roman Ferianc.
Po krátkej hospitalizácii v liptovskomikulášskej nemocnici popálenú ženu ešte v ten istý deň previezla Letecká záchranná zdravotná služba (LZZS) do nemocnice v Košiciach-Šaci. "Pri prevoze komunikovala, bola pri vedomí," povedal pre TASR Pavol Svetoň z LZZS.
Na dome a zariadení odhadujú škodu za zhruba 50-tisíc korún, ale uchránené hodnoty sú okolo dvoch miliónov Sk.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]