magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Špecialisti považujú zavedenie poukazov za šikanovanie pacientov.
@ Aktuálne -> Medicína      Nov 14 2007 - 08:25 GMT
(TASR) - Prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov (SLÚŠ) Andrej Janco včera otvoreným listom požiadal predsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Viliama Novotného o pomoc pri odmietnutí noviel zdravotníckych zákonov.

V otvorenom liste sa okrem iného uvádza, že zavedením povinných poukazov od obvodného lekára na vyšetrenie k špecialistovi Ministerstvo zdravotníctva SR znižuje kvalitu a dostupnosť špecializovanej zdravotnej starostlivosti pre obyčajného občana a vytvára priestor pre korupciu.
"Tento krok považujeme za šikanovanie pacientov a ich vystavovanie riziku následkov z neposkytnutia včasnej a primeranej liečby. Žiadame, aby v prípade zavedenia povinných poukazov prebral ten, kto je zodpovedný za ich zavedenie, aj zodpovednosť za následky tohto kroku. My, lekári špecialisti, s týmto krokom nesúhlasíme a odmietame aj zodpovednosť za takto spôsobené poškodenie zdravia pacienta," vysvetľuje Janco.
Špecialisti rovnako protestujú proti povinnému zavádzaniu tzv. systémov kvality a ich certifikácie ako podmienke zaradenia zdravotníckeho zariadenia do minimálnej verejnej siete zmluvných zariadení. Podľa Janca v skutočnosti ide len o možnosť zaručeného obohatenia sa niektorých firiem z peňazí, ktoré by mali byť investované do skutočného zlepšenia podmienok pacientov a zdravotníckych pracovníkov.
Za diskriminačné označila SLÚŠ zavedenie povinných služieb špecialistov v iných zdravotníckych zariadeniach. "Je to diskriminácia lekárov oproti iným pracujúcim a tiež diskriminácia súkromných zdravotníckych zariadení, ktoré majú byť zákonom nútené pracovať pre konkurenčné zariadenia. Uvedený návrh považujeme za porušenie Zákonníka práce a ústavných práv lekára ako aj porušenie princípov, ktorými sa riadi zákonodarstvo Európskej únie," uvádza sa v otvorenom liste.
Podľa špecialistov musia byť súčasne s vydávaním náhradných liečiv, tzv. generík, za zdravotný stav pacienta zodpovední lekárnici. "Na prevzatie takejto zodpovednosti nemá lekárnik dostatočnú kvalifikáciu. Tento krok opäť znižuje kvalitu zdravotnej starostlivosti a ohrozuje pacienta aj lekárnika," dodal Janco.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]