magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Najstarší folklórny súbor Čarnica oslavuje 50. výročie vzniku.
@ Kultúra -> Tanec a Balet      Nov 22 2007 - 10:40 GMT
(TASR) - Najstarší košický folklórny súbor Čarnica oslávi 50. výročie premiérovým programom ...Takí sme. Predstaví sa s ním 8. decembra v divadelnej sále Jumbo centra v Košiciach. Typický rituálny tanec bačov zo Spiša - Ovčí zdych, ktorý súbor preslávil v 60. rokoch, do slávnostného programu nezaradili.

"Ovčí zdych je špecifický tanec, ktorý si vyžaduje výnimočnú príležitosť. Vďaka jeho pochmúrnej atmosfére by sme už do programu nemohli zaradiť iné vystúpenia. Tancovať ho mohli iba bačovia len niekoľkokrát do roka. Všetko v krčme muselo stíchnuť. Emotívne je to veľmi silný a smutný tanec," objasnil dôvody nezaradenia Ovčieho zdychu do výročného programu umelecký vedúci súboru Marián Baloga.
V slávnostnom decembrovom programe naopak uvedú choreografie, s ktorými sa doteraz nikde nepredstavili. "Bude to posun v tvorbe súboru. Od štylizácie, ktorej sa súbor venoval 50 rokov, sa snažíme dostať k autentickosti. Jednotlivé programové čísla budú čistejšie, jednoduchšie, získané z výskumov a z filmových záznamov. Budú to premiérové čísla, ktoré diváci v Košiciach ani inde nemohli vidieť," prezradil pre TASR Baloga o programe, ktorý by mal byť skladačkou folklóru Abova, Spiša, Zemplína a Šariša.
Súčasťou slávnostného programu bude predstavenie novej publikácie o histórii súboru s názvom Čarnica. Autor textu, súčasný vedúci súboru, v knihe zozbieral postrehy a fotografie z vystúpení, zo zájazdov a dôležitých míľnikov najstaršieho košického súboru.
Súbor vznikol 17. novembra 1957 z detskej folklórnej skupiny Vienok, ktorá pôsobila pri vtedajšom Dome pionierov v Košiciach. Odchovanci súboru v ňom našli pokračovanie vo svojej záľube, ktorej sa členovia súboru Čarnica dodnes venujú vo voľnom čase, popri zamestnaní. Názov Čarnica, čo v slovenčine znamená ostružina, pochádza zo známej ľudovej piesne A ja taka čarna, jak čarna čarnica..., ktorá sa stala aj oficiálnou hymnou súboru. Čarnicu preslávil špecifický rituálny tanec bačov Ovčí zdych, ktorý od 60. rokov patrí medzi jedno z vrcholných čísiel súboru. Tanec objavil a zaznamenal umelecký vedúci súboru Jozef Karásek v 50. rokoch.
Čarnica združuje 45 členov. Väčšina zo súčasných tanečníkov, spevákov a hudobníkov vyšla z detského súboru Čarnička, ktorý združuje do 49 členov vo veku od šiestich do 15 rokov. Pre mladších tanečníkov je určená tanečná prípravka Čarnulienka.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]