magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Viedenské letisko má veľké zámery s Letiskom Košice
@ Aktuálne -> Doprava      Nov 23 2007 - 09:36 GMT
(TASR) - Viedenské letisko (Flughafen Wien) má so svojím letiskom v Košiciach veľké plány. Počet jeho cestujúcich v tomto roku vzrastie v porovnaní s vlaňajškom o 30 % a dosiahne približne 440 000. Na budúci rok by ich už malo byť 600 000.

"Dúfame, že pri opatrnom odhade do roku 2011 a pri smelšom odhade už v roku 2010 by ich počet mohol dosiahnuť milión," povedal šéf Viedenského letiska Herbert Kaufmann.
Podľa neho sa Košice vyvíjali veľmi pozitívne už v prvom roku po prevzatí konzorciom TwoOne. Povedal to Kaufmann na stredajšej prezentácii a predbežnej bilancii činnosti Letiska Košice, o ktorej dnes informovala agentúra APA. Konzorcium tvoria Letisko Viedeň, banková skupina RZB a slovenská finančná skupina Penta. V košickom letisku má konzorcium 66-% podiel, zvyšok patrí Slovenskej republike.
Kaufmann a šéf košického letiska Michael Höferer chválili vzornú spoluprácu s miestnymi úradmi a zástupcami Košíc. "Košice rastú tempom 30 %, Viedeň 8 % a Bratislava 0 až 2 %," poznamenal Kaufmann a dodal: "To znamená, že rozumieme tomu, ako spravovať letiská."
Konzorcium TwoOne už malo pririeknutú aj 66-% väčšinu bratislavského letiska a dokonca už podpísalo aj kúpnu zmluvu. Ale po zmene vlády v SR, keď sa stal premiérom Robert Fico, došlo k odstúpeniu od jeho privatizácie, o ktorej rozhodol predchádzajúci kabinet.
Do roku 2011 chce konzorcium investovať do košického letiska 10,7 milióna EUR, v prepočte 357,829 milióna SKK. Do roku 2016 má suma vzrásť na 27,3 milióna EUR. Do konca októbra tohto roka sa vynaložilo 4,37 milióna EUR okrem iného na budovanie priestorov pred letiskom, výstavbu parkoviska a prestavbu terminálu vzhľadom na vstup Slovenska do Schengenu. Podľa Kaufmanna by sa mala Schengenská dohoda na košickom letisku uplatňovať až od 1. apríla 2008. Ale všetko nevyhnuté, čo treba predtým urobiť, sa musí realizovať už teraz.
Košické letisko bude rásť na úkor Bratislavy a Budapešti, ktorým chce odlákať cestujúcich. Ïalej sa bude orientovať na prepravu nákladov a činnosť v neleteckej a nedopravnej činnosti. Plánuje sa prestavba obchodov a reštaurácií. V súčasnosti sa dve tretiny príjmu získavajú z leteckej dopravnej činnosti. Letisko má 240 zamestnancov, z nich je okrem iných 70 v jeho bezpečnostnej službe, požiarnikov je 28 a 60 v prevádzkovej sfére.
Pokiaľ ide o cieľ prepraviť z Košíc milión cestujúcich ročne, označil ho Höferer za "veľmi ctižiadostivý" ale realistický. V okruhu 100 kilometrov od letiska žije 1,1 milióna obyvateľov, v okruhu 200 kilometrov, vrátane západnej Ukrajiny, ich býva 2,5 milióna.
Informovala o tom agentúra APA.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]