magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Brankárska legenda VSS Košice Anton Švajlen má 70 rokov.
@ Aktuálne -> Šport      Dec 03 2007 - 12:46 GMT
(TASR) - Futbal a olympizmus boli a sú najpríťažlivejšími životnými radosťami Antona Švajlena, strieborného medailistu z olympijského futbalového turnaja 1964 v Tokiu. Práve dnes sa táto brankárska legenda dožíva v Košiciach, kde prežil väčšinu svojho života, sedemdesiatych narodenín.

Na futbalových trávnikoch strávil od žiakov po dospelých 26 rokov. Jeho zastávkami boli Topoľčany, Trenčín, Prievidza, Brezno a konečnou VSS Košice (1959-1975). Pýši sa bilanciou 336 ligových stretnutí, z nich 240 zápasov odohral bez striedania a 125 bez inkasovaného gólu. Naopak, hoci bol brankár skóroval 11-krát aj z pokutového kopu. Kopačky zavesil na klinec keď už mal 38 rokov.
V čs. reprezentácii sa objavil v A-mužstve iba na sústredeniach, obliekol však dres B-mužstva a olympijský. "Za tie roky som dosiahol celý rad úspechov, ale nad všetky vyčnieva striebro z tokijskej olympiády," tvrdí tento rodák zo Solčian, kde nedávno pokrstili aj jeho knižnú spoveď Sedem vyznaní futbalového kapitána.
Vyskúšal si tiež trénerskú lavičku, dokonca 11 rokov, ale iba na Slovensku. Poslednú sezónu absolvoval v roku 1995/96 ako kormidelník piatoligových Košických Olšian.
Pri športe však A. Švajlen zostal, v minulosti pracoval vo federálnom ČSOV a potom aj v SOV. Stojí na čele Olympijského klubu v Košiciach od jeho vzniku a súčasne je predsedom Združenia OH-klubov na Slovensku, má i ďalšie funkcie v SOV. Za túto činnosť a propagáciu olymjských myšlienok už dostal niekoľko olympijských ocenení, má aj Zlatú medailu SFZ a získal Cenu fair play MUDr. Ivana Chodáka. Jeho syn ¼ubomír bol dlhoročným reprezentačným hádzanárskym brankárom.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]