magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Osem študentov získalo bronzové Jánskeho plakety.
@ Aktuálne -> Medicína      Dec 06 2007 - 14:21 GMT
(TASR) - Takmer 1300 študentov sa zapojilo do 13. ročníka Študentskej kvapky krvi organizovanej Územným spolkom Slovenského Červeného kríža (SČK) v Košiciach. Bronzové plakety MUDr. Jána Jánskeho za desiaty bezpríspevkový odber získalo osem z nich.

V priebehu šiestich týždňov, od 8. októbra do 16. novembra vykonali na košickej transfúznej stanici vyše 2900 bezpríspevkových odberov krvi. V porovnaní s minulým rokom počet odberov vzrástol o 15.
"Študentská kampaň je čím ďalej tým viac o veľkej mohutnej sile a energii. Posledné tri-štyri roky udržať hranicu darcov krvi okolo 1300 si vyžaduje obrovskú energiu, ktorú do toho dávajú desiatky až stovky dobrovoľníkov. Mladí ľudia sú nadšení, že to môžu robiť dobrovoľne," povedala TASR riaditeľka košického Územného spolku SČK Lucia Cangárová.
Ako ďalej dodala, tohtoročnú Študentskú kvapku krvi do istej miery ohrozila karanténa na troch stredných školách v Košiciach, kde vyčíňala žltačka. "I napriek tejto skutočnosti je výsledok výborný. Potreba je okolo 1200 odberov, akonáhle sa v kampani dostaneme nad 1000 darcov, je to úžasné," skonštatovala Cangárová.
Bronzovú Jánskeho plaketu si dnes v zrkadlovej sále Košického samosprávneho kraja prevzali len traja z ôsmich ocenených. Ostatným ceny doručia dodatočne.
"Na prvý odber som išla hneď, ako som dovàšila 18 rokov. Chodím pravidelne každé štyri mesiace. Pokiaľ budem zdravá, rada by som v darovaní pokračovala i naďalej," uviedla 21-ročná držiteľka bronzovej plakety Katarína Semková zo Sobraneckého okresu, momentálne študentka Fakulty zdravotníctva v Košiciach.
"Krv chodím darovať už štyri roky pravidelne raz za štyri - päť mesiacov. Možno že niekomu pomôžem. Mám z toho dobrý pocit," vyznala ďalšia bronzová spoluocenená Jana Pallová z Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.
Najviac - 73 darcov krvi prišlo zo Stredného odborného učilišťa dopravného. Z celkového počtu takmer 1300 darcov bolo viac ako 500 prvodarcov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]