magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Siemens vytvoril na východnom Slovensku takmer 1 270 pracovných miest.
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Dec 10 2007 - 12:11 GMT
(TASR) - Približne 15 miliárd Sk preinvestoval doteraz na Slovensku svetový koncern Siemens, pričom vytvorili priamo i nadväzne 11 000 pracovných miest vo výrobe s vysokou pridanou hodnotou v elektrotechnickom priemysle a informačných technológiách. Na východnom Slovensku, kde je najvyššia miera nezamestnanosti, pracovalo ku koncu septembra 2007 v spoločnostiach Siemensu so sídlom v Košiciach, Michalovciach, Poprade a Humennom takmer 1 270 ľudí.

Na budúci rok oslávi investor 15 rokov svojho pôsobenia v SR. V obchodnom roku 2005/2006 zaznamenala spoločnosť Siemens skokový nárast zamestnanosti v regiónoch, pričom len v Košickom kraji išlo o 108-% nárast, uviedol dnes pre TASR hovorca spoločnosti Tomáš Kráľ.
Najviac pracovníkov, konkrétne 971, mal Siemens k 30. septembru tohto roka vo svojej spoločnosti BSH Drives and Pumps v Michalovciach. Michalovský výrobný závod produkuje elektromotory pre práčky, sušičky a umývačky riadu. V minulom obchodnom roku ich obrat prekročil 6,3 miliardy Sk. V roku 2008 plánuje spoločnosť kúpiť výrobné haly, ktoré mala doteraz iba v prenájme, čo demonštruje jej záujem ostať v Michalovciach, zdôraznil Kráľ.
Michalovský závod spolupracuje s Technickou univerzitou (TU) v Košiciach, kde zamestnáva 13 pracovníkov, ktorí majú na starosti optimalizáciu domácich spotrebičov z hľadiska zníženia ich hlučnosti.
Približne 200 špecialistov na informačné technológie zamestnáva v Košiciach spoločnosť Siemens PSE (Siemens Program and System Engineering). Okrem iného pracujú na vývoji softvéru pre najnovšie sonografické prístroje Siemens. Pre tento účel vzniklo spoločné pracovisko Siemens PSE a Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktoré je druhé najvýznamnejšie vo svete so zameraním na ultrazvuk. Softvéroví vývojári tu získavajú od lekárov cenné informácie o fungovaní ultrazvukov a tiež podnety na zdokonaľovanie sonografických prístrojov pre zdravotníctvo.
Ïalšia spoločnosť, Siemens, s. r. o., je na východe Slovenska zastúpená 76 zamestnancami, priamo v Košiciach ich je 56. K jej najvýznamnejším projektom patrila realizácia kompletnej elektročasti pre novú pozinkovaciu linku U.S. Steel Košice. Pre túto spoločnosť realizovala aj projekt čistenia odpadových vôd prevádzky oceliarne a dodala oceliarom aj rôzne pohony a aplikácie. Jej divízia Verejné osvetlenie v minulom obchodnom roku zabezpečovala osvetlenie Popradu a zrekonštruovala osvetlenie v Bardejove. Divízia Automatizačnej techniky a pohonov venovala v týchto dňoch Katedre elektroenergetiky košickej TU laboratórium Instabus pre riadenie budov a divízia Energetiky venovala vysokonapäťový vypínač SION. V novom laboratóriu sa študenti naučia programovať a ovládať riadiace technológie tzv. inteligentných budov. Katedra tak môže vychovať odborníkov schopných projektovať systémy riadenia inteligentných budov podľa najaktuálnejších trendov a noriem, dodal Kráľ.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]