magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Pred cestou do exotických krajín je potrebné myslieť na očkovanie.
@ Aktuálne -> Medicína      Dec 12 2007 - 09:07 GMT
(TASR) - Pracovníci Kliniky pre infekčné choroby Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach upozorňujú na včasné očkovanie pred odchodom do exotických krajín, kam sa chystá čoraz viacej Slovákov počas vianočných sviatkov a Silvestra.

"Všetkým ochotne poradíme a poskytneme dôležité informácie o aktuálnych zdravotných rizikách v danej krajine, prípadne zabezpečíme potrebné očkovanie. Podmienkou je, aby sa oň ľudia zaujímali s dostatočným časovým predstihom. Pretože na očkovanie niekoľko dní pred cestou do cudziny je už neskoro," povedala Elena Adamkovičová z oddelenia pre cudzokrajné choroby Kliniky pre infekčné choroby FNLP, kde denne prijmú niekoľko telefonátov s podobnou problematikou. Na prevenciu je potrebné myslieť niekoľko týždňov pred plánovanou cestou.
Za rizikové krajiny sú považované oblasti s nižším hygienickým štandardom ako u nás. Podceňovať netreba ani lietajúci hmyz a možnosť nakazenia sa parazitmi, pre ktoré predstavuje isté riziko kúpanie sa v stojatých sladkovodných nádržiach a pomaly tečúcich vodných tokoch, ako aj chôdza po pláži naboso.
"Za najrizikovejšie oblasti sa považuje juhovýchodná Ázia, oblasť strednej a južnej Afriky a Strednej a Južnej Ameriky. Záleží pochopiteľne aj na konkrétnej destinácii - kým prímorské letoviská bývajú na vysokej úrovni, v odľahlejších oblastiach vo vnútrozemí je hygienický štandard zvyčajne neporovnateľne nižší," vysvetľuje Adamkovičová.
Infektológovia najčastejšie radia nechať sa zaočkovať v tej-ktorej krajine proti hepatitíde typu A a B, žltej zimnici, poliomyelitíde, meningokokovej meningitíde, cholere, záškrtu, japonskej encefalitíde, brušnému týfusu, kliešťovej encefalitíde a tetanu. Očkovacia látka na maláriu nejestvuje, namieste je preto v malarických oblastiach užívanie antimalarík a tiež prevencia vo forme repelentov, sieťok proti hmyzu či nosenie svetlého oblečenia. Popri aktívnej ochrane, ktorou je očkovanie, infektológovia odporúčajú nepodceňovať zabezpečenie zdravotne nezávadnej vody a stravy.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]