magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Počet volaní na Linku nádeje a Linku pomoci vo vianočnom období stúpa.
@ Aktuálne -> Medicína      Dec 21 2007 - 09:41 GMT
(TASR) - Počet telefonátov na Linku nádeje a Linku dôvery, ktoré prevádzkuje Fakultná nemocnica Louisa Pasteura (FNLP) v Košiciach, v predvianočnom a vianočnom období výrazne stúpa. Vlani zaznamenali psychológovia na Linke dôvery počas Štedrého dňa jedenásť hovorov. Väčšinou volali nešťastné ženy, ktorým sa rozpadol vzťah a cítili sa opustené, ale aj starší ľudia, ktorí nemali s kým tráviť Vianoce.

Podobných telefonátov je v tomto období denne okolo 20, čo je v porovnaní s inou časťou roka v priemere o päť telefonujúcich viac.
Podľa informácií hovorkyne FNLP Jaroslavy Oravcovej od začiatku roka zaznamenali pracovníci Linky dôvery vyše 5800 hovorov, čo je o štvrtinu viac než v predošlom roku. "Najčastejšie volajú ľudia vo veku 25-40 rokov, prevažne ženy. Hlavnými témami volaní sú rôzne problémy vo vzťahoch, predovšetkým nevera. Druhým fenoménom sú manželky úspešných podnikateľov – zatiaľ čo muži trávia dlhé hodiny v práci a obchody si dojednávajú na večierkoch, ich manželky nepracujú a cítia sa osamotené," uviedla Oravcová.
"Na Linku dôvery volajú ľudia z celého Slovenska, často z Bratislavy a okolia, kde podobná linka nie je v prevádzke, ale aj zo zahraničia. Problémy žiadneho z nich síce nevyriešime, ale volajúcim podáme pomocnú ruku vo chvíli, keď sa cítia bezradní a nevedia, čo ďalej," priblížila poslanie linky Emília Kučerová, zdravotná sestra so špecializáciou v odbore psychológie, s ktorej hlasom sa stretávajú volajúci na Linku dôvery.
Vedúceho Linky nádeje ¼udovíta Beleša mrzí, že veľa starších ľudí prežíva sviatky osamote. "Považujem to za vrchol ľudskej bezcitnosti a bezcharakternosti."
Linka dôvery, ktorá pôsobí pod II. Psychiatrickou klinikou FNLP má telefónne číslo 055/622 2323. Krízové situácie a rodinné problémy, ktoré vyžadujú väčší priestor, riešia obyčajne pracovníci Linky nádeje. Tá pôsobí pod I. Psychiatrickou klinikou FNLP na čísle 055/644 1155. Obe linky sú v prevádzke nepretržite.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]