magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Židovskej komunite boli venované 40. potulky mestom
@ Aktuálne -> Región      Jan 07 2008 - 08:52 GMT
(TASR) - Židovskej komunite v Košiciach, jej kultúrnym pamiatkam, bohatej histórii a súčasnosti boli venované dnešné trojkráľové už 40. potulky mestom. Milovníci histórie, ktorých prišlo na potulky rekordných takmer 900, mali k dispozícii troch sprievodcov a vypočuť si mohli výklad v slovenčine, maďarčine a anglickom jazyku.

Ako uviedol znalec košických dejín a kultúry, spisovateľ a sprievodca Milan Kolcun, mesto bolo z hľadiska židovského osídlenia veľmi dynamické. Do roku 1840 tu natrvalo nesmel bývať žiaden Žid. Pred 2. svetovou vojnou mal však už každý piaty Košičan židovský pôvod. Bolo tu šesť synagóg a modlitební, v meste pôsobili štyri židovské komunity - ortodoxní, neológovia, status quo a chasiti, čo sa v inom slovenskom meste nenájde, informoval.

"Najžidovskejšie" to v meste vyzerá v súčasnosti medzi Krmanovou a Zvonárskou ulicou s najstaršou zachovanou synagógou a súčasnou modlitebňou, pravdepodobne najstarším židovským rituálnym kúpeľom mikve na Slovensku, kóšer reštauráciou a bytom rabína. Účastníci potuliek mohli navštíviť aj zrekonštruovanú synagógu na Puškinovej ulici z 20. rokov minulého storočia. Mesto má aj rozsiahly židovský cintorín.

Pred 2. svetovou vojnou žilo v Košiciach približne 13.000 Židov, dnes je ich niekoľko stoviek. Veľa ich zahynulo počas nacistického holokaustu. Mestom prechádzali v roku 1944 početné transporty do fašistických koncentračných táborov. Košicami prešiel do koncentrátu aj Elie Wiesel, neskôr nositeľ Nobelovej ceny za literatúru.

Potulky mestom Košice organizuje od roku 2004 vždy počas prvého víkendu v mesiaci na rôzne témy Mestské informačné centrum, čím pomáha objavovať domácim i zahraničným návštevníkov rôzne stránky histórie a kultúry mesta. Najbližšie potulky budú venované gotike, železničiarskym tradíciám a kláštorom.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]