magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KSK bude hospodáriť s bežnými príjmami vo výške viac ako 3,6 mld. Sk
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Jan 07 2008 - 08:54 GMT
(TASR) - S bežnými príjmami vyše 3,6 miliardy Sk a bežnými výdavkami viac ako 3,5 miliardy Sk bude hospodáriť v tomto roku Košický samosprávny kraj (KSK). Podľa prijatého rozpočtu kapitálové príjmy by mali dosiahnuť vyše 420 miliónov Sk a kapitálové výdavky prekročia 900 miliónov Sk.

Najväčšia suma z bežných výdavkov pôjde na školstvo, ktoré dostane 1,6 mld. Sk. Ako informovala vedúca odboru financií Úradu KSK Mária Karafová, ďalšou oblasťou náročnejšou na financovanie je doprava so 690 miliónmi Sk a sociálna sféra so 640 miliónmi Sk. Z kapitálových výdavkov pôjde 410 miliónov Sk na rekonštrukciu ciest 2. a 3. triedy a 325 miliónov Sk na obnovu školských budov.

Oproti roku 2007 sa v tohtoročnom rozpočte zvýšila o viac ako 99 miliónov Sk kapitola Úradu KSK. Ako uviedla Karafová, dôvodov je niekoľko. V tomto roku začína regionálna samospráva splácať úroky z úveru Európskej investičnej banky a z úveru na nákup počítačových tomografov pre svoje nemocnice v poliklinikami. "Tieto splátky predstavujú vyše 35 miliónov Sk. Nové v roku 2008 sú aj 30-miliónové výdavky na starostlivosť o majetok samosprávy, ktoré sú ale v plnej výške kryté príjmami z nájomného," spresnila Karafová.

Na nárast rozpočtu Úradu KSK má podľa nej vplyv aj pokračujúce zavádzanie dátových služieb v sieti VUCNET a zavádzanie informačných technológií a ďalších činností súvisiacich s prípravou na zavedenie eura. Z nárastu mzdových výdavkov vo výške 14 miliónov Sk viac ako 8 miliónov Sk predstavujú plánované mzdy pre nový odbor SORO - Sprostredkovateľský orgán pre riadiaci orgán, ktorý súvisí s prípravami KSK na čerpanie eurofondov.

Plánovať v KSK mzdové prostriedky pre SORO bolo nevyhnutné aj preto, že doteraz nie je definitívne uzavretá spolupráca Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR so samosprávnymi krajmi, dodala Karafová.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]