magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Parkovné vyriešili poplatkom za užívanie historickej časti mesta
@ Aktuálne -> Doprava      Jan 09 2008 - 15:01 GMT
(TASR) - Mesto Košice sa po zmene zákona o miestnych daniach rozhodlo riešiť poplatky za parkovanie od 1. januára Všeobecne záväzným nariadením (VZN) o vjazde a zastavení v historickej časti mesta. "Pri schvaľovaní tohto riešenia sme si dali urobiť právny výklad a sme presvedčení, že nemá právne chyby," uviedol dnes pre TASR námestník košického primátora Jozef Filipko.

Podľa neho parkovné je teraz poplatkom za užívanie historickej časti mesta a možno ho prirovnať k istému druhu mýta. Túto časť mesta v novom VZN rozšírila košická samospráva oproti doterajšiemu stavu o niektoré priľahlé ulice a opačne, niektoré lokality, ako napríklad trhovisko Blšák, obchodné centrum Astória, či Lunik II sú odteraz od poplatkov oslobodené.

V spoplatnenej historickej časti Košíc je približne 4000 parkovacích miest, pričom tieto plochy sú podľa Filipka väčšinou vo vlastníctve mesta. Za rok 2007 očakávajú prínos z týchto poplatkov do mestskej pokladnice viac ako 30 miliónov korún. Na košických sídliskách sa poplatky za parkovanie nevyberajú.

V Trebišove nevyberajú parkovné už približne osem rokov. Po tom, čo mesto vypovedalo zmluvu o nájme parkovísk s istou firmou, prehralo s ňou súdny spor o ujdenom zisku. Ako informoval hovorca mestského úradu Rastislav Petrovič, dlhujú jej podľa súdneho rozhodnutia 80 miliónov korún a mesto hľadá teraz spôsob urovnania sporu.

Od nového roku zrušili podľa zákona parkovné v meste Moldava nad Bodvou v okrese Košice-okolie. "Hľadáme však teraz náhradné riešenie, ktorým by sme neprichádzali o prínos do mestskej pokladnice. Pravdepodobne do bude istá forma služby za úhradu", povedal primátor Moldavy nad Bodvou István Zachariáš.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]