magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Kolektívne vyjednávanie vo Valeo Slovakia sa zastavilo na màtvom bode
@ Aktuálne -> Región      Jan 10 2008 - 13:53 GMT
(TASR) - Po šiestich kolách sa na màtvom bode zastavilo vyjednávanie o kolektívnej zmluve v košickej spoločnosti Valeo Slovakia, zamestnávajúcej pri výrobe autokomponentov približne 1 000 ľudí.

Odborári preto požiadali Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR o určenie sprostredkovateľa, informoval dnes na tlačovej konferencii hlavný vyjednávač za OZ KOVO Jozef Balica. Ak sa nedohodnú, sú odbory podľa neho pripravené po získaní podpory v členskej základni vyhlásiť štrajkovú pohotovosť a nevylučujú ani ďalšie nátlakové akcie vrátane ostrého štrajku.
Vedenie firmy Valeo Slovakia zatiaľ nechce situáciu v kolektívnom vyjednávaní komentovať.
Základným problémom je, že kým odbory trvajú okrem iného na 8-% celoplošnom zvýšení tarifných miezd, zamestnávateľ presadzuje v rovnakých pracovných činnostiach diferencované zvyšovanie platov, spresnil Balica. Odborári to hodnotia ako porušovanie nového Zákonníka práca i Ústavy SR. Navyše tvrdia, že výsledky firmy i celého sektora strojárstva sú také, že zamestnávateľov, i Pakt stability ich návrhy nemôžu ekonomicky ohroziť.
"Produktivita práce z obratu vzrástla o viac ako 27 % za tri kvartály 2007, u pridanej hodnoty je to viac ako 14 %, zisk je na úrovní 14 miliárd Sk," zhodnotil sektor na tlačovej konferencii predseda OZ KOVO Emil Machyna. Podľa neho je teda predpoklad, aby mzdy rástli aspoň o 7 %, ako to žiadajú odborári. "V našich návrhoch nám ide aj o to, aby sme sa približovali k priemeru Európskej únie. Práve teraz, keď je takýto enormný rast, je potrebné, aby sa z neho niečo dostalo aj do peňaženiek našich ľudí", dodal Machyna.
Balica požiadavky odborárov vo Valeo zdôvodňoval aj hospodárskymi výsledkami firmy a porovnávaním s postavením zamestnancov vo Francúzsku. "Kým v krajine galského kohúta je minimálna mzda 1 173 EUR, vo Valeo Slovakia je priemerná mzda len 407 EUR, čo je 34-% podiel. Len 17 % zarábajú zamestnanci Valeo Slovakia v porovnaní s priemernou mzdou vo Francúzsku," pripomenul Balica.
Podľa odborárov sa zahraniční investori často neriadia pri kolektívnom vyjednávaní našimi zákonnými normami, ale pozerajú sa na to svojou optikou. Podľa Balicu je to na východnom Slovensku príznačné práve pre francúzskych investorov. S istou francúzskou firmou v Prešovskom kraji už vyhrali súdny spor po tom, čo jej vedenie prepustilo odborovú funkcionárku.
Francúzska spoločnosť Valeo Slovakia, vyrábajúca zámky do dverí automobilov, prišla do Košíc v roku 2006, pričom získala aj investičné stimuly za vyše 170 miliónov Sk. Zatiaľ má prenajaté priestory v meste, ale vlani v októbri už položila v priemyselnom parku pri Košiciach základy nového závodu, kde chce investovať 580 miliónov Sk. Pôjde o najväčší závod jednej z 12 divízii Valeo - Security Systems na výrobu zámkov a súprav kľúčov pre automobily, pričom investor opäť využije aj štátne investičné stimuly.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]