magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Letisko Košice prepravilo vlani o 29 % viac cestujúcich ako v roku 2006.
@ Aktuálne -> Doprava      Jan 15 2008 - 16:51 GMT
(TASR) - Takmer 443 500 cestujúcich vybavili vlani na Letisku Košice - Airport Košice, a. s., čo bolo o 29 % viac ako v roku 2006. V medzinárodnej doprave poskytlo letisko služby 262 486 cestujúcim a 180 962 ich využilo vnútroštátne letecké spojenia, informoval dnes výkonný riaditeľ Michael Hoeferer.

Pravidelné linky do a z Bratislavy, Viedne, Prahy, Londýna a Dublinu využilo vyše 347 000 cestujúcich, pričom letisko eviduje až 44-% nárast počtu prepravených osôb v oblasti všeobecného letectva. Jubilejného štyristotisíceho pasažiera privítali 27. novembra.
Za celý rok 2007 zaznamenali na letisku vyše 154 000 ton v pristátí lietadiel, čo predstavuje 23-% rast. Počet pohybov vzrástol na 10 890 a v hodnotenom období vybavili vyše 264 ton nákladu.
Ako ďalej informoval Hoeferer, veľmi dobre sa od novembra 2007 rozbehli nové destinácie do a z Londýna na letisko Luton a do a z Dublina, ktoré prevádzkuje SkyEurope. Táto letecká spoločnosť je spomedzi ostatných najvyťaženejšou a zároveň vykazuje najvyššiu obsadenosť sedadiel.
V roku 2007 predstavenstvo a. s. prijalo takzvanú incentívnu schému na podporu nových destinácií alebo rozšírenia počtu frekvencií na existujúcich linkách leteckými spoločnosťami, ktoré sú založené na dvojročnej úľave z pristávacích a letiskových poplatkov.
K investíciám Hoeferer uviedol, že v roku 2007 bolo podľa investičného plánu obchodnej spoločnosti Letisko Košice - Airport Košice, a. s., investovaných 152,3 milióna Sk, čo je jeho naplnenie a prekročenie o 5,74 %.
Najvýraznejšou finančnou investíciou minulého roka bolo rozšírenie vybavovacej plochy APN1 o 4 nové stojiská. Tým sa APN1 rozšírila na 42 219 štvorcových metrov (m2), na ktorých je v súčasnosti možné umiestniť 10 lietadiel naraz, pričom jedno stojisko slúži na odmrazovanie. Celková výška investícií do tejto stavby bola 80,6 milióna Sk. Vybudovaním dodatočnej parkovacej plochy, keď sa doplnil štvrtý okruh jestvujúceho parkoviska pred terminálom T1, sa zvýšil počet parkovacích miest pre cestujúcich.
Hoeferer pripomenul, že so vstupom SR do Schengenského priestoru urobili na letisku stavebné a dispozičné úpravy a montáž potrebných zariadení za 2,3 milióna Sk, aby splnili kritériá stanovené medzinárodnou skupinou odborníkov.
Obnova a modernizácia zariadení na vybavovanie lietadiel kvôli trvalej modernizácii zariadení a nevyhnutnosti plnenia požiadaviek na bezpečnosť a kvalitu ako aj zvyšovanie odbavovacej kapacity na rast počtu cestujúcich si vyžiadali nákup vo výške vyše 25,2 milióna Sk. Do tejto skupiny investícií patrí napríklad cisterna pre letecké pohonné látky, letiskové schody, ohrievací agregát, pozemný zdroj energie, letiskový autobus, merač brzdných účinkov, rozšírenie dopravníkového pásu, batožinový nakladač a upgrade letiskového informačného systému.
V minuloročnom investičnom pláne vyčlenili finančné zdroje na nákup zariadení na odstraňovanie snehu, údržbu prevádzkových plôch a zariadení, ako sú napríklad snehový pluh, zametač s ťahačom, traktor s frézou a pluhom a zametač, v celkovej výške viac ako 17 miliónov Sk.
Ïalších takmer 7,5 milióna Sk investovali do projektov, ktoré si vyžiadal momentálny stav na letisku. Majiteľ zakúpil RTG zariadenie, ovládače svetelných zabezpečovacích zariadení, svetelné značenia a podobne. Letisko zvýšilo bezpečnosť letovej prevádzky a prevádzkyschopnosť svetelných zabezpečovacích zariadení podľa medzinárodných noriem, dodal Hoeferer.
Na košickom letisku je v súčasnosti zamestnaných 205 pracovníkov, z toho 51 žien.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]