magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V blízkosti sídliska ahanovce vyrastie moderná kogeneračná elektráreň
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Jan 17 2008 - 07:43 GMT
(TASR) - V areáli bývalých Slovenských magnezitových závodov v katastri košického sídliska ahanovce by mala do troch rokov vyrásť kogeneračná elektráreň na kombinovanú výrobu elektriny a tepla.

"V tomto projekte, ktorý predstavila spoločnosť ENERGY GAS, nejde len o kogeneračnú elektráreň ako takú, ale aj o celú lokalitu na katastrálnom území Nových ahanoviec, kam prichádzajú ďalšie už očakávané záujmové investorské skupiny s cieľom vybudovať modernú, ekologicky vyhovujúcu ľahkú priemyselnú zónu, centrá služieb, bytov a veľkoobchodu. Táto dlho očakávaná iniciatíva pomôže naštartovať a vytvoriť stovky pracovných príležitostí najmä pre obyvateľov mestskej časti (MČ) ahanoviec," informoval TASR starosta MČ Cyril Betuš.

MČ Sídlisko ahanovce, MČ ahanovce obec, mesto Košice, spoločnosť ENERGY GAS a spoločnosť Region Invest koncom novembra 2007 podpísali memorandum o spoločnom postupe pri budovaní nového energetického kogeneračného zdroja. Výstavba sa má podľa starostu Betuša začať v tomto roku. Koniec dvojetapovej výstavby v plánovanej hodnote 3,4 miliardy Sk je naplánovaný v roku 2011. "Pri výstavbe vznikne 300 - 400 pracovných miest. Po odovzdaní elektrárne do prevádzky sa vytvorí 80 odborných pozícií," dodal Betuš.

Prínosom ekologickej modernej elektrárne bude jej napojenie na energetickú sieť a na teplovod v MČ Sídlisko ahanovce, čím sa podľa starostu dosiahne výpomoc pri vyrovnávaní tlaku, dodávke tepla a teplej vody pre sídlisko bez nepopulárnych odstávok.

Košická akciová spoločnosť ENERGY GAS vznikla v roku 2006 za účelom prevádzkovania kogeneračnej elektrárne v blízkosti sídliska ahanovce. Lokalita bola podľa informácií Jozefa Mižáka zo spoločnosti ENERGY GAS vybraná v súčinnosti s pripravovanou energetickou koncepciou mesta a energetickou politikou SR. "Podobná elektráreň sa stavia napríklad v Leviciach, Žiline, pri Košiciach i v Bratislave," dodal Mižák, ktorý potvrdil, že výstavba sa začne koncom tohto roka.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]