magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Slovenky zanedbávajú prevenciu rakoviny krčka maternice.
@ Aktuálne -> Medicína      Jan 25 2008 - 08:43 GMT
(TASR) - Preventívnu prehliadku u gynekológa absolvuje na Slovensku ročne len 17 percent žien, čo je podľa prezidenta Slovenskej gynekologickej a pôrodníckej spoločnosti profesora Jána Danka alarmujúce. Zvýšiť osvetu žien v otázke preventívnych prehliadok má za úlohu Európsky týždeň boja proti rakovine krčka maternice, ktorý na tento týždeň vyhlásila Európska asociácia proti rakovine krčka maternice. Košičankám má preventívnu prehliadku u gynekológa pripomenúť ružovo-bordová mašľa na balkóne historickej radnice.

Rakovina krčka maternice je v súčasnosti jediným nádorovým ochorením, proti ktorému je možné sa zaočkovať. I napriek tomu na rakovinu krčka maternice ročne na Slovensku zomrie podľa profesora Danka 200 žien. Slovenky podľa gynekológov zanedbávajú prevenciu.
"Stav prevencie rakoviny krčka maternice na Slovensku je veľmi zlý. Počty žien, ktoré chodia na preventívne vyšetrenie, sú veľmi nízke. Veľa žien prichádza k lekárovi už s konkrétnymi ťažkosťami, čo je v prípade rakoviny veľmi neskoro a pomôcť už nevieme," uviedol Danko, ktorý si myslí, že gynekológovia urobili všetko preto, aby ženy mali dobrý prístup k preventívnym prehliadkam. "Navrhli sme zmenu legislatívy. Ženy od 18. roku majú garantovaný skríning krčka maternice, ktorý plne hradia zdravotné poisťovne," dodal Ján Danko.
Novou možnosťou v prevencii rakoviny krčka maternice je vakcína, ktorá zabráni vzniku 70-80 percent prípadov rakoviny. Najlepšou možnosťou ochrany i naďalej ostáva skríning, ktorý spolu s očkovaním môže znížiť výskyt rakoviny krčka maternice na 94 percent.
"Optimálne je dievčatá očkovať ešte pred prvým pohlavným stykom, aby si vytvorili dostatočné protilátky, keď prídu do kontaktu s HPV vírusom. Podľa súčasnej legislatívy je očkovanie povolené aj pre ženy do 25 rokov," spresnil Danko.
Mnohé ženy a rodičov dievčat od očkovania odrádza nárazová vysoká cena vakcíny. Podľa informácií profesora Danka by Slovensko na možné celoplošné zaočkovanie 12-ročných dievčat potrebovalo 300 miliónov korún. "Od 1. januára bola zavedená tzv. degresívna marža, čo znamená, že cena vakcíny pozostávajúcej z troch dávok sa oproti minulému roku znížila z vyše 15.000 korún na 12.903 korún. Od 1. apríla budú všetky zdravotné poisťovne uhrádzať 10 percent z ceny pre dievčatá v 12. roku," informovala Katarína Slezáková z farmaceutickej spoločnosti GlaxoSmithKline, ktorá na Slovensku distribuuje jednu z dvoch dostupných vakcín.
Kampaň podporuje aj predseda výboru NR SR pre zdravotníctvo Viliam Novotný, ktorý na výbore navrhol možné riešenie na motivovanie žien k prevencii. "To, čo sa nám podarilo v stomatológii, že ten, kto ide na preventívnu prehliadku raz ročne, bude mať liečbu zubného kazu z verejného zdravotného poistenia, nie je možné uplatniť v gynekológii, kde liečbu rakoviny krčka maternice musíme hradiť z poistenia. Je to zaujímavá téma, o ktorej sme už na výbore pre zdravotníctvo začali diskutovať," informoval TASR Novotný.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]