magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ÚS SR: Voľby primátora Sobraniec sú neplatné
@ Aktuálne -> Doprava      Feb 13 2008 - 21:38 GMT
(TASR) - Komunálne voľby z roku 2006 na post primátora mesta Sobrance sú podľa rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR neplatné. Sobrančania budú primátora mesta voliť znova.

"Akákoľvek manipulácia s volebnými lístkami vrátane roztrhania prebytočných lístkov predstavuje konanie nezlučiteľné so zákonom o voľbách a zároveň je porušením tohto zákona. Takéto konanie je hrubým zásahom do slobodnej súťaže politických síl ako jedného z atribútov pravidelnej skúšky demokracie vo volebnom procese. Zapisovateľ volebnej komisie je technickým pracovníkom, nie však členom volebnej komisie, ktorý by sa mohol zúčastniť na sčítaní hlasov," uvádza sa v komuniké ÚS SR.
Sťažnosť s priebehom a výsledkom volieb podal na ÚS neúspešný kandidát volieb na primátora Pavol Džurina, kandidát koalície ¼S-HZDS, SDKÚ, KDH a SNS. Džurina namietol, že voľby boli zmanipulované a v jednom z okrskov bol započítaný aj jeden neplatný voličský hlas, ktorý napokon rozhodol o výsledku volieb. "Rozhodnutie ÚS je pre mňa zadosťučinením. Potvrdilo sa, že o volebnom výsledku nerozhodli voliči, ale tí, ktorí voľby zmanipulovali. Myslím si, že je to moja morálna povinnosť ísť do volieb znova, aby som nesklamal tých ľudí, ktorí ma podporili," uviedol krátko po zverejnení rozhodnutia ÚS Džurina.
Nespokojnosť s decembrovými komunálnymi voľbami prejavilo aj viac ako 1500 obyvateľov Sobraniec, ktorí súhlasia s vypísaním referenda o odvolaní primátora Sobraniec Štefana Staška, ktorý je vo funkcii tretie volebné obdobie. Nezávislý kandidát a súčasný primátor Štefan Staško vyhral voľby s rozdielom jedného hlasu. "Rešpektujem rozhodnutie ÚS, ale i naďalej si myslím, že nebol porušený volebný zákon. Uvažujem o kandidatúre aj v nasledujúcich voľbách," reagoval Staško.
Termín konania nových volieb do orgánov samosprávy vyhlási a určí predseda Národnej rady SR najneskôr 90 dní pred ich konaním.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]