magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Mesto vytypovalo štyri lokality na parkovanie autobusov.
@ Aktuálne -> Doprava      Feb 18 2008 - 18:23 GMT
Uzavretím parkovacích plôch na Námestí osloboditeľov v Košiciach sa na niekoľko rokov obmedzí parkovanie v centre mesta. Mesto vytypovalo štyri lokality v blízkosti centra určené na parkovanie autobusov.

Začiatkom tohto roku spoločnosť HB Reavis Group postupne ohradila na Námestí osloboditeľov obe veľké parkoviská a začala povinný archeologický prieskum. Košice tak stratili približne 400 parkovacích miest v centre mesta, na náhrade ktorých sa v týchto dňoch pracuje.

"Ide o dočasné riešenie. Po dokončení rekonštrukcie hotela Slovan, výstavbe Auparku a priľahlých hotelov sa vytvorí niekoľkonásobne väčšie množstvo parkovacích miest," vysvetlil námestník primátora Jozef Filipko.

Pri hľadaní dočasných parkovacích plôch sa prihliadalo na dostupnosť k centru, možnosti využitia MHD, dostatočnú veľkosť plochy na parkovanie autobusov a sociálne zázemia. Na základe týchto kritérií boli vytypované štyri lokality, ktoré by mali byť určené najmä pre autobusy.

"Priestor pred Domovom dôchodcov na Južnej triede by mal slúžiť iba na zastavenie prevažne zájazdových autobusov. Parkovanie by sa riešilo na inom parkovisku. Táto lokalita je vhodná na zastavenie maximálne piatich autobusov. Ïalšie dočasne vhodné parkovisko pre autobusy sa vytvorí na Festivalovom námestí v strede električkovej otočky s možnosťou odstavenia približne 15 autobusov," informovala Jana Geročová z Magistrátu mesta Košice.

V rámci plánovanej rekonštrukcie parkoviska pri Jumbo Centre na Hutníckej ulici sa počíta s parkovaním pre deväť autobusov. Súčasťou rekonštrukcie bude aj zabezpečenie toaliet a lavičiek.

Po úpravách vnútorného dvora bude slúžiť na dočasné parkovanie aj objekt bývalých Malinovského kasární na Moyzesovej ulici.

"Vzhľadom k schátralému stavu vnútorného dvora bude výstup a nástup cestujúcich realizovaný pred objektom kasární," dodala Geročová.

Ideálnou lokalitou na parkovanie zájazdových autobusov s možnosťou využitia spojov MHD sa javí areál autobusovej stanice patriaci spoločnosti Eurobus. "Využite tohto areálu je však podmienené najmä súhlasom vlastníka a dobudovaním územia," uviedol Filipko.

Mesto Košice plánuje zrealizovať z jednotlivých vstupov do mesta navádzací systém na tieto dočasné parkovacie plochy. Všetky zmeny by mali byť vykonané do začiatku letnej sezóny.

Zdroj: TASR   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]