magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nemocnice KSK nevytvárajú dlhy
@ Aktuálne -> Medicína      Feb 18 2008 - 19:02 GMT
(TASR) - Nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) nemajú podľa predsedu KSK Zdenka Trebuľu dlhy. "Naše nemocnice dlhy nemajú, nevyrábajú ich. Ide o dlhy z minulosti. Vo svojej ekonomike ani nevedú dlhy," reagoval Trebuľa na 16. zasadnutí zastupiteľstva kraja po prerokovaní návrhu reštrukturalizácie prevzatých záväzkov nemocníc s poliklinikou v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK.

Od roku 2006 boli všetky záväzky nemocníc s poliklinikou v Košickom kraji prevedené na Správu záväzkov a pohľadávok KSK, ktorej úlohou je vysporiadať sa so záväzkami nemocníc do roku 2010.
"Celkový objem záväzkov nemocníc je zhruba 260 miliónov Sk. Na základe inventúry pohľadávok bol ako jeden z najväčších dodávateľov služieb vyhodnotená Sociálna poisťovňa, ktorej sme záväzok vo výške viac ako 56 miliónov korún už uhradili do konca januára tohto roku," informovala Marta Vajkunyová z Referátu pre strategické investície a financie KSK.
Sociálna poisťovňa na základe rozhodnutia Národnej rady SR prisľúbila odpustenie penále tým nemocniciam, ktoré uhradia záväzky do konca januára. Košický kraj včasným uhradením pohľadávok ušetril 28 miliónov korún na penále z oneskorenej platby. Objem pohľadávok ostatných približne 20 dodávateľov sa podľa Vajkunyovej pohybuje okolo 188 miliónov korún.
Nemocnice v KSK sa podľa Trebuľu pohybujú v hospodárení jednoduchej reprodukcie. "Sú schopné si zarobiť na mzdy, prevádzku, ale širokú reprodukciu na zariadenia, skvalitňovanie budov a zvyšovanie komfortu pacienta, na to finančné zdroje nie sú," dodal Trebuľa.
Nosným problémom nemocníc je podľa košického župana stav budov. "Neefektívne vykurovanie má napríklad nemocnica v Rožňave, ktorá vykuruje celé okolie. Ide o staré nezateplené stavby, ktoré vyžadujú vysoké finančné príspevky na energiu."   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]