magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

JAHNÁTEK: Vláda má ambíciu spojiť diaľnicou Bratislavu a Košice do roku 2010.
@ Aktuálne -> Doprava      Feb 22 2008 - 15:28 GMT
(TASR) - Vláda SR má podľa ministra hospodárstva ¼ubomíra Jahnátka ambíciu spojiť diaľnicou do roku 2010 Bratislavu a Košice, na čo zo štátneho rozpočtu využije 70 miliárd Sk. Celkove to znamená vybudovať 165 kilometrov nových úsekov diaľnic a 80 kilometrov rýchlostných ciest, uviedol Jahnátek včera počas diskusného fóra HNClubu v Košiciach, venovaného ďalším predpokladom rastu ekonomiky na východe Slovenska.

Ako ďalej informoval, nie je to jediná forma vládnej podpory tohto regiónu, ktorý dlhodobo trpí v rámci Slovenska nadpriemernou mierou nezamestnanosti a najmä v prípade Prešovského kraja nízkym, len približne 4-% podielom na priemyselnej produkcii. Podľa Jahnátka má vláda na území Prešovského a Košického kraja tri základné zámery. "Predovšetkým je to rozvoj priemyslu cestou zákona o investičných stimuloch, nastavenie podmienok na čerpanie štrukturálnych fondov a dobudovanie infraštruktúry ako nevyhnutnej podmienky rozvoja priemyslu," uviedol Jahnátek. Ïalšou prioritou bude nová inovačná stratégia, v neposlednom rade aj ambícia rozvinúť práve na východnom Slovensku turizmus, kde sú podľa ministra na to excelentné podmienky. "Máme už pripravených veľkých investorov, ktorí by išli do regiónu, len potrebujú spoluúčasť vlády," povedal minister.
Doterajší podiel amerických investorov, najmä spoločností U.S. Steel a Whirpool na rozvoji východného Slovenska ocenil vo svojej prezentácii nový americký veľvyslanec v SR Vincent Obsitnik. Naznačil, že na Slovensko sa chystá nová vlna amerických investorov, ktorí už rokujú so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu.
Ako uviedol prezident U.S. Steel Košice David Lohr, spoločnosť od svojho príchodu na Slovensko investovala 700 miliónov USD a prostredníctvom svojho projektu Centra ekonomického rozvoja pomohla etablovať sa v regióne ďalším desiatkam zahraničným firiem. Podľa Lohra však bude nevyhnutné prijať takú európsku legislatívu o emisiách priemyselných plynov, ktorá nebude ohrozovať energeticky náročné výroby.
V investovaní na východnom Slovensku nemieni poľavovať aj ďalší strategický investor - Východoslovenská energetika, a. s., Košice, v ktorej je nemecký kapitál. Podľa jej generálneho riaditeľa Norberta Schürmana investovali doteraz do rozvoja a údržby sieti 4,5 miliardy Sk a ich významnými zákazníkmi sú, respektíve budú, zakladané priemyselné parky.
Vedúci odboru regionálneho rozvoja Košického samosprávneho kraja Peter apák okrem iného informoval, že regionálna samospráva využije úver 1,4 miliardy Sk na obnovu ciest 2. a 3. triedy a pripravila pre podnikateľov analýzu investičného prostredia v regióne. V rozvoji cestovného ruchu sú v hre štyri oblasti - Slovenský kras, Slovenský raj, Tokajská oblasť a Zemplínska šírava.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]