magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Poslanci schválili rozpočet, zamestnanci DPMK sú nespokojní
@ Aktuálne -> Doprava      Feb 29 2008 - 15:12 GMT
(TASR) - Mesto Košice bude v tomto roku hospodáriť so sumou 3,2 miliardy Sk. Po približne dvojmesačnom rozpočtovom provizóriu rozpočet s prebytkom 35 miliónov Sk schválili včera poslanci Mestského zastupiteľstva.

Najväčšiu polemiku poslancov v diskusii o jednotlivých kapitolách vyvolala dotácia 418 miliónov Sk pre Dopravný podnik mesta Košice (DPMK), ktorý je najväčším mestským podnikom. Skupina odborárov z radov vodičov DPMK prišla na rokovanie upozorniť poslancov, že dotácie z mestskej pokladnice sú podľa nich dlhé roky nedostačujúce a ich situácia v mzdovom ohodnotení a sociálnych a pracovných podmienkach je kritická. Odborári nevylučujú štrajkovú pohotovosť.
"Zatiaľ ešte pracujeme a zajtra máme kolektívne vyjednávanie", uviedol predseda odborovej organizácie vodičov č. 2 Vladislav Stankovič. Podľa jeho slov o štrajku hovoriť nechcú. "Máme však možnosť v rámci štrajkovej pohotovosti urobiť také opatrenia, že doprava zastane bez toho, že by sme nejaký štrajk robili. Nechceme naozaj robiť nejaké násilné opatrenia. Veríme, že sa nám nakoniec podarí nejakým spôsobom dohodnúť", dodal Stankovič.
Vedenie DMPK, vychádzajúc z výšky dotácie, uvažuje zatiaľ v platových úpravách len o navàšenie o infláciu. Odborári s tým však nesúhlasia.
Naliehavosť riešiť situáciu v DPMK pripúšťa aj primátor František Knapík. "Ak si premietnem čísla, s ktorými DPMK pracuje niekedy od roku 2000 do tohto obdobia, vrátane uzavretého roku 2007, tak dotácie, ktoré tam smerovali, hlavne investičné dotácie, boli minimálne. Myslím si, že je reálny dôvod na to, že sú vodiči nespokojní. Považujem to za vysoko aktuálne a budeme musieť hľadať riešenia", dodal primátor.
Pri schvaľovaní pozmeňujúcich návrhov k uzneseniu o rozpočte neprešiel poslanecký návrh presunúť 1 milión Sk z kapitoly projektu Európske hlavne mesto kultúry pre DPMK a účelovo ich viazať na nákup pohonných látok, elektriny, či opravy vozidiel vo vlastnej réžii.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]