magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Banky čakajú po vstupe do eurozóny zvýšený záujem o platobné karty.
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Apr 07 2008 - 15:43 GMT
V súvislosti s prípravou na vstup Slovenska do eurozóny od roku 2009 očakávajú slovenské banky a obchodníci výšenie záujmu o platobné karty.

"Po prechode na novú menu sa stane platobný terminál konkurenčnou výhodou. ¼uďom totiž oťažejú peňaženky vplyvom väčšieho počtu ťažších eurových mincí a budú uprednostňovať platenie kartou. Rovnaká situácia nastala aj v iných krajinách, ktoré zaviedli euro. Časom nebude zriedkavosťou platiť kartou ani za noviny či za lístok do kina," uviedol pre TASR riaditeľ regionálneho riaditeľstva Slovenskej sporiteľne (SLSP) v Košiciach Štefan Šipoš.
Euromince sú totiž ťažšie ako korunové kovové platidlá. Šipoš spresnil, že poleurová a jednoeurová minca sú v porovnaní s dnešnou 10-korunovou, ktorá je najväčšou slovenskou mincou, ťažšie o jeden gram a dvojeurová minca je ťažšia o dva gramy.
"Mincí jednak pribudne, jednak najmenšia eurová bankovka je päť eur, čo je v prepočte približne 150 - 160 Sk. To znamená, že pri drobnejších nákupoch budú ľudia platiť oveľa viac mincami," pripomenul Šipoš.
Ako uviedol hovorca SLSP Štefan Frimmer, objavili sa aktivity, aby hlavne kvôli krajinám, ako je Slovensko, bola zavedená jednoeurová bankovka. Avšak Európska centrálna banka s touto alternatívou neráta, takže v najbližších rokoch si budeme musieť zvyknúť na to, že v našich peňaženkách bude viac mince ako eurobankovky, dodal Frimmer.
Zavedenie eura bude teda podľa bankárov významným míľnikom aj v oblasti využívania platobných kariet. Slováci ich v súčasnosti používajú 4,9 milióna a na každého obyvateľa pripadá menej ako jedna karta.
Klienti SLSP využívajú v súčasnosti viac ako 1,26 milióna platobných kariet, čo je medziročný nárast o 11 %. Kým v roku 2006 vykonali kartami SLSP celkovo takmer 46 miliónov transakcií, počas roka 2007 vzrástol ich počet na takmer 49 miliónov. V košickom regióne eviduje SLSP viac ako 190.000 platobných kariet pri medziročnom nárast o 10 %.
Na Slovensku sa za ostatných päť rokov zdvojnásobil počet platobných terminálov na vyše 26.000. SLSP ich má vyše 6700 a od roku 2003 sa ich počet strojnásobil.

zdroj: TASR   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]