magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

MOLDAVA NAD BODVOU: V meste pribudne 12 bytov pre Rómov, ktorí si sporia.
@ Aktuálne -> Región      Apr 07 2008 - 18:32 GMT
Environmental Training Project (ETP) Slovensko - Centrum pre udržateľný rozvoj spúšťa nový program zameraný na výstavbu a mikropôžičky pre Rómov v Moldave nad Bodvou. Do konca roku 2009 by malo v meste pribudnúť 12 bytov s nízkym štandardom. Na Slovensku ide o prvú iniciatívu novozaloženej neziskovej organizácie (NO) Moldava Housing pri výstavbe bývania pre Rómov, v ktorej je mesto 51-percentným vlastníkom. S výstavbou sa začne v tomto roku.

"Cieľom je okrem poskytnutia bývania aj pripraviť ľudí, ktorí sa budú sťahovať do nových bytov. Nájomníkov sme vybrali zo záujemcov, ktorí si už dva - tri mesiace ukladajú peniaze na vkladnú knižku. Peniaze budú môcť použiť na nákup piecky, bojlera. Vybrali sme viac ako 12 rodín, pretože predpokladáme, že niektoré rodiny nesplnia naše podmienky. Len tí najlepší môžu dostať na konci bonus a prídu bývať do týchto bytov," informovala Slávka Mačáková z ETP Slovensko. Podmienkou je sporenie na vkladnú knižku minimálne 22-24 mesiacov, po ktorých jedna rómska rodina získava 100 percent nasporenej čiastky. Nasporené peniaze môže rodina použiť na nákup vybavenia bytu.
Investícia do výstavby bytov je šesť miliónov Sk (185.013,88 eura). Väčšiu časť - 80 percent investícií poskytne štát formou dotácie a 20 percent nákladov spolufinancuje NO ETP Moldava Housing.
Po dokončení výstavby by malo v Moldave nad Bodvou pribudnúť 12 bytov o rozlohe 40 metrov štvorcových s nízkym štandardom vybavených len umývadlom a elektrickou prípojkou. "Je na budúcom nájomcovi, aby si byt vybavil vykurovacím telesom či bojlerom," dodal zástupca primátora Moldavy nad Bodvou Juraj Miškovič, podľa ktorého si byty, ktoré dostali Rómovia bezplatne v meste, nevážili.
V Moldave nad Bodvou v súčasnosti žije 1600 Rómov z viac ako 10.000 obyvateľov mesta. Iniciátorom myšlienky je NO ETP Slovensko, ktoré sa od roku 1995 venuje skvalitňovaniu životného prostredia a starostlivosti o znevýhodnených jednotlivcov.

zdroj: TASR   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]