magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KSK a Zakarpatsko aktivizujú ekonomickú cezhraničnú spoluprácu.
@ Aktuálne -> Región      Apr 14 2008 - 09:39 GMT
Približne 120 spoločných ukrajinsko-slovenských firiem už funguje v Zakarpatskej oblasti Ukrajiny. Ïalší rozvoj ekonomických vzťahov si Zakarpatská oblastná štátna administratíva (ZOŠA) a Košický samosprávny kraj (KSK) sľubujú od nového programu cezhraničnej spolupráce EÚ na jej vonkajšej hranici na roky 2007-2013 ENPI.

"Tvrdosť niektorých opatrení, ktoré začali platiť po vstupe Slovenska do schengenského priestoru, samospráva nevie ovplyvniť, ale môže a chce iniciovať kroky na zjednodušenie cezhraničného styku," uviedla k programu hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková. Spresnila, že spolupráca sa bude rozvíjať v oblasti turistiky, ekológie, vytvorenia spoločného logistického centra a využívania alternatívnych zdrojov energie.
Participovať na nich budú kraje prostredníctvom Agentúry regionálneho rozvoja a cezhraničnej spolupráce Zakarpatia a Agentúry na podporu regionálneho rozvoja Košice. Plánované sú spoločné projekty na zlepšenie zručností pri príprave a manažmente projektov financovaných z ENPI, stratégia rozvoja prihraničných regiónov KSK a ZOŠA, spoločný produkt dvoch turistických destinácií, či klastrová iniciatíva informačných a technologických firiem.
V rozpočte má KSK pripravených 300.000 Sk (9278 eur) na prípravu projektov v rámci stratégie rozvoja prihraničných regiónov. Vytvoriť chce spoločný klaster malých a stredných podnikateľov.
KSK a ZOŠA hovoria aj o využití širokorozchodnej železnice a prekládkových staníc v Čiernej nad Tisou a Dobrej a šanci vytvoriť významný uzol železničnej, cestnej a leteckej dopravy. Ïalšie smery spolupráce vidia v turistike, obchode, výmene pracovnej sily. V pláne spolupráce na obdobie máj 2008 - máj 2009 sú napríklad medzinárodné kontaktné dni v oblasti stavebníctva, poľnohospodárstva, drevospracujúceho priemyslu, účasť ZOŠA na výstave cestovného ruchu Košice Tour, medzinárodná výstava stavebníctva, účasť umelcov na výstavách a sympóziách, autorské výstavy.
Ako informovala Bobriková, to všetko bude obsahovať aj vykonávací protokol k Rámcovej dohode o spolupráci medzi KSK a ZOŠA na obdobie máj 2008 - máj 2009, ktorý ich predstavitelia Zdenko Trebuľa a Oleg Havaši podpíšu 24. mája počas Dňa dobrých susedských vzťahov v Ubli.

zdroj: TASR   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]