magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Objavil sa nový prípad pneumokokového ochorenia u malého dieťaťa.
@ Aktuálne -> Medicína      Apr 23 2008 - 13:09 GMT

Na východnom Slovensku sa objavil ďalší prípad závažného pneumokokového ochorenia u malého dieťaťa. Chlapček, ktorý má 2,5 roka, leží v ohrození života na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny v Detskej fakultnej nemocnici (DFN) v Košiciach.

"Chlapček bol prijatý na oddelenie v kritickom stave s poruchou vedomia, vysokými teplotami, s podozrením na zápal mozgových blán. Klinický stav sa po prijatí veľmi rýchlo zhoršoval. V súčasnosti je u dieťaťa potrebná umelá pľúcna ventilácia, terapeuticky sa rieši multiorgánové zlyhanie. Toto je už tretí prípad ťažkého pneumokokového ochorenia v našej nemocnici od začiatku roka," povedala Ingrid Urbančíková, riaditeľka DFN v Košiciach a zároveň lekárka Ambulancie pre očkovanie rizikových detí.

Momentálne je na Detskom infekčnom oddelení hospitalizované aj sedemročné dievčatko, preložené z Detského oddelenia v Spišskej Novej Vsi s pneumokokovou meningitídou. Zdrojom infekcie bol obojstranný zápal čeľustných dutín, dodala Urbančíková.

Pneumokok si tento rok vyžiadal život trojročného dievčatka z Bardejova, ktoré vo februári zomrelo na pneumokokovú sepsu, a tiež dvojročného chlapčeka z Košíc, ktorý v januári podľahol pneumokokovej meningitíde.

Kvôli závažnosti týchto ochorení Ministerstvo zdravotníctva SR rozhodlo, že od apríla je očkovanie proti pneumokokom pre deti do dvoch rokov hradené zo zdravotného poistenia. Tento krok uvítala aj Slovenská pediatrická spoločnosť (SPS). "Výbor SPS a všetci pediatri privítali toto rozhodnutie ako významný míľnik v pediatrickej praxi. Ide o konkrétne opatrenie pre zvýšenie ochrany a zlepšenie zdravotnej starostlivosti našich detí," uviedol Tibor Šagát, predseda SPS.

zdroj: TASR
ilustračné foto: internet   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]