magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

SLÚŠ vyzýva ministra na otvorenú diskusiu o diskriminácii zdravotníkov
@ Aktuálne -> Medicína      Apr 25 2008 - 16:07 GMT
(TASR) - Špecialisti chcú spolu s niektorými obvodnými lekármi využiť originálny nátlakový prostriedok. "V krátkom čase na Slovensku možno ochorie, prípadne pôjde na preventívnu prehliadku možno aj 50 tisíc lekárov," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Košiciach prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov (SLÚŠ) Andrej Janco. Podľa Janca už lekári využili všetky argumenty a súčasnú situáciu považujú za nevoľníctvo.
Lekárov na Slovensku je málo, sú podhodnotení a sú v područí legislatívy, ktorá porušuje viacero zákonov vrátane ústavy. "Vyzývam nministra zdravotníctva SR Ivana Valentoviča na otvorenú diskusiu na tému diskriminácia slovenských zdravotníkov," vyzval Janco.

Lekárka pre deti a dorast Štefánia Kuľašová sa na SLÚŠ obrátila s niekoľkými požiadavkami. Vytkla obsah nových zmlúv so zdravotnými poisťovňami. Navrhované zmluvy sú cenovo poddimenzované. "Ceny v zmluvách so zdravotnými poisťovňami sú veľmi nízke, dehonestujúce a podceňujú našu prácu. Napríklad všeobecný lekár a pediater dostane 50 Sk (1,54 eura) za jedno vyšetrenie na pacienta za mesiac. Aj keď pacient príde trikrát v mesiaci, stále je to 50 korún. V porovnaní napríklad so servisnými technikmi, ktorí si za hodinovú prácu účtujú okolo 500 Sk (15,43 eura), je postavenie lekárov neporovnateľné. Zmluvy so zdravotnými poisťovňami sme ešte nepodpísali a sme ochotní pristúpiť ku štrajku," uviedla Kuľášová.

"Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR nekomunikuje s nami ani v základných otázkach, akými sú minimálna sieť zdravotníckych zariadení, katalóg výkonov a podobne. Ako odpoveď používa jedinú formulku: Nám sa to tak nezdá," informoval Janco. "Žiadame zdvojnásobiť všetky platby v zdravotníctve. K presadzovaniu našich požiadaviek využijeme aj iné prostriedky, vrátane rôznych foriem nátlaku. Uvažujeme aj o podaní na ústavný súd."

Nedostatok štátnych lekárov rieši podľa prezidenta SLÚŠ Národná rada SR tak, že zákonom donúti slúžiť súkromných všeobecných lekárov v štátnom zariadení pohotovostné služby za 5O Sk (1,54 eura)/h brutto, 32 a pol hodiny bez odpočinku s nástupom do práce už na druhý deň. "Budeme trvať na tom, aby nám vláda vytvorila podmienky na dodržiavanie Zákonníka práce, obchodného zákonníka, zdravotníckych zákonov, zákonov o zdravotnom poistení, ale aj platnej ústavy, ktorá mala byť už dávno zmenená, ale z politického alibizmu nebola."

Zákon zaväzuje zdravotníkov k celoživotnému vzdelávaniu, ale pritom nezabezpečí finančné ohodnotenie, aby si tieto platené služby mohli hradiť z vlastných prostriedkov. Zdravotníci sa tak dostávajú do područia farmaceutických firiem, ktoré tieto podujatia hradia. Iné riešenie však bez toho, aby štát nezvýšil financie v zdravotníctve na tento účel, neexistuje.

"Niektorí lekári dovážajú a predávajú autá zo zahraničia, iní pestujú zeleninu, aby sa nemuseli pred okolím hanbiť," dodala Kuľašová.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]