magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Mestské lesy skončili rok 2007 so ziskom po zdanení 9,55 milióna Sk
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Apr 25 2008 - 16:11 GMT
(TASR) - Zisk po zdanení 9,55 milióna Sk (294.716 eur), čo bol najlepší hospodársky výsledok za doterajších 14 rokov existencie, dosiahli za vlaňajší rok Mestské lesy (ML), a. s., Košice.

Ako informoval dnes na tlačovej konferencii riaditeľ Julián Tomaštík, pozitívny vývoj vlaňajšieho hospodárenia ML bol odrazom hlavne relatívnej stability dopytu po dreve na trhu a znižovania nákladov spoločnosti.

Za významný kvalitatívny ukazovateľ roku 2007 označil riaditeľ prirodzenú obnovu lesa na ploche 97 hektárov. Bolo to viac ako 80 % z celkovej obnovenej výmery, čo je nadštandard v rámci Slovenska.

Ako priaznivú hodnotí Tomaštík aj ťažbu dreva. V košických ML ho vyťažili vlani takmer 85 000 m3, pričom za významný fakt považujú lesníci rovnomernú ročnú ťažbu za ostatné štyri roky a najmä nízky, len 15-% podiel kalamitnej ťažby.

Dobrý lesnícky rok sa premietol do nájomného pre mesto Košice, ako vlastníka a jediného akcionára ML, keď do mestskej pokladnice získala samospráva vyše 20 miliónov Sk (617.283 eur).

Priaznivý hospodársky výsledkom umožnil viac investovať do obnovy lesnej infraštruktúry a ďalšieho majetku ML, čo v konečnom dôsledku len zvýšilo jeho hodnotu pre mesto. Vlaňajšie investície ML do dlhodobého majetku, hlavne lesných ciest, predstavovali takmer 22 miliónov Sk (679.012 eur), dodal Tomaštík.

ML Košice vznikli v roku 1993 ako spoločnosť s r. o. Od roku 2005 došlo k zmene právnej formy na akciovú spoločnosť so základným imaním 34 miliónov Sk. Spoločnosť spravuje lesný majetok mesta s celkovou rozlohou 19.432 hektárov na území okresov Košice - mesto, Košice - okolie a Gelnica. Výmerou patria košické ML k najväčším obecným lesným majetkom v strednej Európe a tvoria 1 % výmery slovenských lesov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]