magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

FN LP úspešne zaviedla do praxe manažment kvality a environmentu ISO.
@ Aktuálne -> Medicína      Apr 28 2008 - 14:22 GMT
Fakultná nemocnica Louisa Pasteura (FN LP) v Košiciach je prvou slovenskou fakultnou nemocnicou, ktorá úspešne zaviedla do praxe systém manažérstva kvality a životného prostredia. Certifikáty o splnení medzinárodných noriem ISO 9001 a ISO 14001 odovzdal dnes za účasti ministra zdravotníctva SR Ivana Valentoviča a predsedu NR SR Pavla Pašku riaditeľovi nemocnice Jaroslavovi Šajtymu konateľ spoločnosti SGS Slovakia Ladislav Papík.

Prípravy na certifikáciu trvali osem mesiacov a audítori v jej závere za päť dni preverili všetky systémy fungovania nemocnice od suterénov až po najvyššie poschodia.

Počtom 1616 lôžok je FN LP druhou najväčšou slovenskou nemocnicou.

"Som presvedčený, že príklad FN LP budú nasledovať aj ostatné zdravotnícke zariadenia. Som o to radšej, že je to štátna nemocnica, príspevková organizácia, ktorá získala tento certifikát", uviedol Valentovič. Podľa ministra to znamená, že slovenské zdravotníctvo nielen v deklaratívnej, ale už aj certifikovane patrí do rodiny európskeho zdravotníctva, a že je rovnako kvalitné, možno aj kvalitnejšie.

Predseda parlamentu Paška považuje udelenie certifikátov FN LP len za akúsi jahodu na torte so šľahačkou. "Slovenské zdravotníctvo bolo a je kvalitné a toto je len dôkaz, že jeho kvalita neustále rastie. Čo však musíme urobiť je, že ľudí, ktorí dennodenne odvádzajú výbornú robotu, aj riadne zaplatiť. A to je zámer ministerstva aj vlády a legislatívny proces v NR SR bude vytvárať také prostredie, aby ľudia v zdravotníctve túto kvalitu cítili," zdôraznil Paška.

"Pre pacientov to znamená zvýšenie bezpečnosti a zlepšenie zdravotnej starostlivosti", konštatoval okrem iného riaditeľ Šajty. Podľa vedúcej odboru kvality FN LP Ivety Marínovej príprava na certifikáciu bola zložitá. V tejto súvislosti vyškolili 20 interných audítorov, ktorí spolu s konzultačnou firmou urobili viac ako 100 interných predcertifikačných auditov nielen na klinikách, oddeleniach, ale aj na prevádzkových pracoviskách.

Popri prevzatí certifikátov dali dnes vo FN LP do prevádzky nadštandardnú pôrodnú sálu na I. gynekologicko-pôrodníckej klinike a nadštandardné izby na I. chirurgickej a neurologickej klinike.

Špeciálna posteľ nadštandardnej pôrodnej sály napríklad umožňuje rodičke ľahnúť si na ňu aj s partnerom, ktorý jej môže aj bezprostredne pred pôrodom robiť spoločnosť. Sála ponúka intímne rodinné prostredie, súčasťou je pohodlná sedačka, fitlopta a možnosť počúvania príjemnej hudby.

Nadštandardné izby sú už v prevádzke aj na ďalších desiatich pracoviskách FN LP. Podľa vedenia vyťaženosť nadštandardných izieb je pomerne vysoká - predovšetkým na gynekologicko-pôrodníckych pracoviskách. Cena za deň strávený na nadštandardnej izbe sa pohybuje od 200 Sk (šesť eur) do 700 Sk (21 eur).   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]