magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

SLOVENSKÝ RAJ: Letnú turistickú sezónu otvoria 3. mája.
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny      Apr 30 2008 - 10:02 GMT
Neskorý nástup na túry a nesprávna obuv patria z pohľadu záchranárov k najčastejším prehreškom turistov v Slovenskom raji, kde v sobotu 3. mája oficiálne otvoria letnú turistickú sezónu.
Šéf oblastného strediska Horskej záchrannej služby (HZS) v Slovenskom raji Peter Bulej na včerajšej tlačovej besede pre TASR uviedol, že "začať túru okolo 10.00 či 11.00 hod. je neskoro. Turista by mal nastupovať na túru najneskôr do 9.00 hod., aby sa stihol vrátiť pred 17.00 hod., prípadne 18.00 hod. Rovnako sa nevypláca podceňovať vhodnosť obuvi, keďže vápenec v Slovenskom raji je možno ešte šmykľavejší ako tatranská žula".

Záchranári HZS skontrolovali pred začiatkom letnej turistickej sezóny technické zabezpečovacie zariadenia a zistenia avizovali vlastníkom a komisii značenia. Viaceré drevené zariadenia či už v Suchej Belej, Prielome Hornádu alebo Bielom potoku boli vymenené, kovové sú v poriadku. Situáciu však HZS priebežne monitoruje.
Na margo bezpečnosti pohybu v Slovenskom raji Bulej konštatoval, že na stránke HZS turisti nájdu dostatok aktuálnych informácií, prípadne sa môžu informovať v oblastnom stredisku HZS na Čingove. Okrem toho priamo v teréne - na Čingove, Podlesku a Dedinkách slúžia turistom informačné tabule.
Špecifiká turistiky v Slovenskom raji sú v pohybe nielen na tradičných chodníkoch, ale turisti tam využívajú rôzne zariadenia ako rebríky či stúpačky, ktoré najmä ráno alebo po daždi môžu byť klzké a vyžadujú zvýšenú pozornosť.
Nadchádzajúca letná turistická sezóna v Slovenskom raji bude v znamení 20. výročia vyhlásenia tohto územia za národný park. Prvopočiatky ochrany prírody v Slovenskom raji siahajú do roku 1890, keď bola vyhlásená prísna jelenia rezervácia na ploche 11,6 ha v lokalite Glac a Veľký Sokol. V tridsiatych rokoch 19. storočia vyvolala snahy o ochranu územia bezohľadná ťažba dreva v oblasti Malý Sokol. V roku 1964 vyhlásili Slovenský raj za chránenú krajinnú oblasť a 1. apríla 1988 za národný park.
Národný park Slovenský raj má rozlohu 19.763 ha a ochranné pásmo 13.011 ha. Turisti majú k dispozícii 245 km značkovaných chodníkov. Z atraktívnych cyklistických trás sú to najmä Podlesok - Kláštorisko, Kopanecká cesta či cyklotrasy so sprievodcom po Glackej ceste.
Medzi turisticky sprístupnené rokliny a tiesňavy patria Suchá Belá, Veľký Sokol, Piecky, Kláštorská roklina, Prielom Hornádu, Sokolia dolina, Zejmarská roklina, Veľký a Malý Kyseľ.
Slovenský raj ročne navštívi vyše 700 tisíc turistov. K najnavštevovanejším lokalitám patrí Dobšinská ľadová jaskyňa, kde otvoria letnú sezónu 15. mája a potrvá do 15. septembra.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]