magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KSK využije na opravy mostov a ciest úver z EIB.
@ Aktuálne -> Doprava      May 06 2008 - 10:17 GMT
Na opravu mostov a ciest využije Košický samosprávny kraj (KSK) úverové prostriedky z Európskej investičnej banky (EIB). Z celkového úveru 1,4 miliardy Sk (43,4 milióna eur) investuje samospráva postupne až 1 miliardu Sk (31 miliónov eur) do rekonštrukcie ciest, z toho časť aj do mostných objektov. Úver bude splácať 30 rokov.

Prioritne vytypovali na opravy mostné objekty v najhoršom technickom stave, informovala Soňa Jakešová z KSK. V súčasnosti dodávateľ stavebných prác už rekonštruuje most v Prakovciach v okrese Gelnica. Postavili ho v 40. rokoch minulého storočia a jeho parametre už nevyhovujú. Obnova si vyžiada približne 30 miliónov Sk (931.677 eur). Práce začali v marci a ukončené by mali byť v septembri. Na moste, ktorý vedie ponad železničnú trať, obmedzili dopravu na jednosmernú a vylúčili nákladnú doprava s hmotnosťou nad 15 ton. Po rekonštrukcii sa zvýši nosnosť mosta, rozšíria sa jeho šírkové a smerové pomery a pribudne chodník pre peších, čím sa výrazne zlepší bezpečnosť cestnej premávky.
Podľa Jakešovej KSK začne v tomto roku aj s rekonštrukciou mosta nad potokom v obci Kluknava a mosta Dobrá v Trebišove nad železničnou traťou. Obe akcie budú ukončené ešte v tomto roku. Aj rekonštrukciu týchto objektov budú financovať z úverových zdrojov EIB spolu sumou okolo 35 miliónov Sk (1,08 milióna eur).
Ešte v tomto roku začne košická regionálna samospráva pripravovať projekty na rekonštrukciu ďalších mostov v Smolníckej Hute, Medzeve a Štóse v okrese Košice-okolie. Stavebné práce na nich začnú v budúcom roku.
Vo vlastníctve KSK je približne 2000 km ciest 2. a 3. triedy a 678 mostných objektov. Z nich je 220 na cestách 2. triedy a 458 na cestách 3. triedy.
Na rekonštrukciu komunikácií a mostných objektov KSK využíva okrem vlastných zdrojov a prostriedkov z EIB aj súkromné zdroje v rámci projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP projekty).
Vlani v KSK opravili 150 km ciest, čo bolo 83 stavieb v hodnote 576 miliónov Sk (17,8 milióna eur).   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]